HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-02-2017

Landhuis Aalbeek, voormalig Jezuïetenklooster

 
Soort gebouw: Voormalig klooster
Plaats: Aalbeek
Gemeente: Nuth
 
Adres: Aalbekerweg 91
Postcode: 6336 XN
 
Rijksmonumentennummer: 30861 code 6336XN-00091-01
Kadastrale gegevens: Hulsberg A/2485
 
Huidig gebruik: Woonhuis

Foto: mei 2008

Ruimtelijke context

Het landhuis ligt op een driesprong in Aalbeek in de bocht van de doorgaande weg Nuth-Hulsberg.

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Landgoed Aalbeek. Neo-classicistische vleugel (koetshuis) van het voormalige LANDHUIS Aalbeek, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het huis zelf en een lage tuinvleugel werden gesloopt ten behoeve van de uitbreiding van het sinds 1879 in het landhuis gevestigde Jesuieten klooster, respectievelijk in 1896 en 1911. De vleugel diende tot de opheffing van het klooster als kapel. Langgerekt rechthoekig gebouw, voorzien van een verdieping en een schilddak. De rechter zijgevel staat schuin op de plattegrond en loopt parallel aan de weg naar Meerssen. In de achtergevel een oorspronkelijke met mergel dichtgemetselde, brede rondbogige toegang. De zeven traveeën brede voorgevel wordt geaccentueerd door een drie traveeen brede middenrisaliet, bekroond door een fronton, dat evenals de daklijst van mergel is. De driedeling op de verdieping wordt gemarkeerd door verkropte dorische pilasters. De begane grond is bekleed met hardsteen in blokverband en in het midden voorzien van drie poortdeuren en terzijden van telkens twee rechthoekige vensters. De verdieping bezit rondbogige, van geprofileerde vooruit springende archivolten voorziene vensters, waarvan de hardstenen onderdorpels rusten op consoles. Tuinmuur met speklagen en overblijfsel van absis vormige grot met geprofileerde omlijsting. Aan de overzijde van de provinciale weg naar Meerssen twee mergelstenen door vazen bekroonde hekpijlers: XIXA. Van belang vanwege de architectuur en vanwege de geschiedenis van het voormalige landhuis Aalbeek. Engelse tuin -tegenwoordig gedeeld door de provinciale weg- met twee mergelstenen door vazen bekroonde hekpijlers en mergelstenen monumentje, XIX A. Tuinmuur met speklagen. (Datum: 14-03-1967).

Exterieur

Foto: mei 2008

Het gebouw van twee etages en en een zolder is opgetrokken in hardsteen en mergel en heeft aan de voorgevel een fronton met een rond raam. De ramen in de onderste etage zijn rechthoekig, in de bovenste etage zijn ze voorzien van rondbogen. Het met leien gedekte dak is voorzien van twee dakkapelletjes.