HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-03-2024

Goede Herder

 
Parochie/kerkgemeente: Hervormde Streekgemeente Zuid-Limburg Centrum
Dekenaat/kerkverband: Nederlandse Hervormde Kerk
Soort gebouw: Voormalig kerkgebouw
Plaats: Hoensbroek
Gemeente: Heerlen
Wijk: Steenberg
 
Adres: Kastanjelaan
Postcode: 6431 GL
 
Kadastrale gegevens: Hoensbroek 00 A 4458
Bouwpastoor/bouwpredikant: Ph. F. Faber (Bouwdominee)
 
Huidig gebruik: Gesloopt!!

Steen, hardsteen, 1955. Tekst: GOEDE HERDER KERK / AD 1955 / ALS DE HEER / HET HUIS NIET BOUWT / TEVERGEEFS ZWOEGEN DE BOUWLIEDEN DAARAAN / PS 127 1A. Vooraan in de kerk. Huidige verblijfplaats onbekend

Architect: Beckers

 

Foto: H.M. Jacobs

Ruimtelijke context

De Goede Herderkerk werd gebouwd op een helling aan de Kastanjelaan te Hoensbroek. De kerk vormde geen centrum met scholen, andere openbare voorzieningen of winkels.

Exterieur. Foto Jan Steen

Type

Bakstenen zaalkerk met zijbeuk op rechthoekig grondplan en aangebouwde consistoriekamer.

Bouwgeschiedenis

Op 1 januari 1917 werden Amstenrade, Brunssum, Hoensbroek, Nuth, Schinveld en Wijnandsrade afgescheiden van de hervormde gemeente Sittard. Die had reeds in 1913 in Hoensbroek een houten noodkerkje – een schenking van Staatsmijnen - gebouwd, dat bij die gelegenheid afgestaan werd aan de gemeente van Heerlen. In 1918 werd dominee W.J. Kan benoemd met als standplaats Hoensbroek-Treebeek. Ofschoon in vele opzichten zelfstandig bleef Hoensbroek tot 1950 financieel onderhorig aan de hervormde gemeente van Heerlen.

In 1939 gingen er stemmen op om de noodkerk in Hoensbroek te vervangen door nieuwbouw. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden deze plannen gefrustreerd. Het noodkerkje bleef dienst doen tot 1955 en werd in het daarop volgende jaar gesloopt.

De nieuwe kerk, die de titel Goede Herder kreeg, verrees op de Steenberg. Zij was een ontwerp van architect Beckers (uit Heerlen?). Het aantal zitplaatsen bedroeg 250. De kerk werd op 7 december 1955 in gebruik genomen. De Goede Herderkerk werd in de jaren negentig gesloopt. Ter plaatse verrees een appartementencomplex.

Exterieur

Bron: SKKN

De kerk was opgebouwd uit drie delen: een zijbeuk, het schip en een koorgedeelte. De zijbeuk leunde met een van dakpannen voorzien lessenaardak tegen het schip en was voorzien van twee grote glaspartijen. Het schip stond onder een schilddak en had aan de zijde van de zijbeuk vier vierkante vensters die het muurvlak van de lichtbeuk doorbraken. De andere zijgevel had vier grotere vensters. De voorgevel had een kleiner venster in de zijbeuk en een groter in het schip. Opmerkelijk was de koorruimte die hoger was dan het schip en een apart, dwars op het schip staand schilddak had. Muurdammen van het maaiveld tot de daklijst zorgden voor een sterke ritmische geleding. Tussen de muurdammen aan de zijgevels waren grote glaspartijen aangebracht. De achtergevel was geheel blind. De consistoriekamer stond eveneens onder een schilddak en was door een laagbouw onder platdak verbonden met de kerk.

Interieur

Over het interieur kan weinig worden gezegd bij gebrek aan gegevens. Achter in de kerk bevond zich een zangtribune die middels een spiltrap bereikt kon worden. Het liturgisch centrum dat twee treden hoger lag dan de vloer van het schip was gesitueerd in de koortoren. Daar bevond zich een tweede spiltrap die leidde naar de orgeltribune.

(Bron: Dr A. Jacobs en Drs. A.A. Wiekart – Kerken na 1940. Inventarisatie en waardenstelling kerkelijke bouwkunst na 1940 –Roermond – Stichting Monumentenhuis Limburg, 2003)

Goede Herder
Goede Herder