HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 19-04-2024

Rehobothkapel

 
Parochie/kerkgemeente: Hervormde Streekgemeente Zuid-Limburg Centrum
Dekenaat/kerkverband: Nederlandse Hervormde Kerk
Soort gebouw: Voormalig kerkgebouw
Plaats: Schinveld
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Kem 5
Postcode: 6451 GC
 
Kadastrale gegevens: Schinveld B 5898
Bouwpastoor/bouwpredikant: D.J. Monshouwer (Bouwdominee)
 
Huidig gebruik: Opslagplaats

Voorstelling van de Goede Herder in een rond venster. In de sluitmuur van het koor.

Eerste steen, hardsteen, 1955. Tekst: EERSTE STEEN / GELEGD OP / 2 JULI 1955. Naast de ingang.

Hoeksteen, hardsteen, 1955. Tekst: Christusmonogram / REHOBOTH / KAPEL. Op de hoek van het koor.

Ruimtelijke context

De Rehobothkapel staat aan de rand van het dorp aan een beboste weg. De camping ligt direct achter de kapel in het bos.

Type

De bakstenen zaalkerk is gedekt door een zadeldak. Tegen de koorzijde staat is de muur opgetrokken, om een toren te suggereren.

Bouwgeschiedenis

Noodkerk

Toen in 1951 in Brunssum dominee Monshouwer werd beroepen, kon onder auspiciën van de gemeente te Brunssum kerkdiensten gehouden in Schinveld om de campinggasten uit het noorden des lands tegemoet te komen. Ook was er een kleine gemeenschap in Schinveld, die aandrong op een eigen kerkgelegenheid. Aanvankelijk vond men onderdak bij de familie Van Loo, en vervolgens week men uit naar de voormalige kippenstal van de familie Van Zeestraten.

Huidige kerk

Over de bouwplannen is niet meer bekend, dan dat in Schinveld een hulpkerk zou komen, die vooral in de zomer gebruikt werd. Dominee D.J. Monshouwers legde op 2 juli 1955 de eerste steen. De kapel werd in eigen beheer gebouwd en op 11 december 1955 in gebruik genomen. Zij werd in 1978 gesloten als Nederlands Hervormde kapel. Daarna deed het gebouw dienst als opslagruimte voor een naaiatelier. Ook was zij in gebruik bij een Amerikaans kerkgenootschap. In 1993 ging de camping over in andere handen en heette toen ‘Parc camping De Schinveldse Bossen’. De kapel was reeds in gebruik als opslagplaats. Tijdens de inventarisatie (11 maart 2003) was de kerk niet van binnen te bekijken. De sloopvergunning was afgegeven en binnen korte tijd zou de kapel worden gesloopt om plaats te maken voor een beheerderswoning.

Exterieur en interieur

De kerk staat onder een met asfaltpapier gedekt zadeldak en is opgetrokken in baksteen in wild verband. Aan de koorzijde steekt een deel van de sluitmuur naar boven en wordt afgedekt door een natuurstenen rollaag, zodat een smalle toren wordt gesuggereerd. De andere zijde van de sluitmuur wordt geopend door een roosvenster. De zijgevels zijn voorzien van steunberen, waartussen drie rechte ramen licht toelaten. Aan de ingangszijde staat een afgesloten gedeelte, waar de ramen zijn voorzien van luiken. Schuin tegen de kerk staat een ingangsportaal met een houten deur.

(Bron: Dr A. Jacobs en Drs. A.A. Wiekart – Kerken na 1940. Inventarisatie en waardenstelling kerkelijke bouwkunst na 1940 –Roermond – Stichting Monumentenhuis Limburg, 2003)

Rehobothkapel
Rehobothkapel