HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 22-04-2024

Kapel O.L.Vrouw ter Nood Sevenum

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Sevenum
Gemeente: Horst aan de Maas
 
Adres: Den Eigen bij 29
Postcode: 5975 CA
 
Rijksmonumentennummer: 33577 code 5975ZA-00000-01
Kadastrale gegevens: Sevenum L/149
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: juni 2015

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

O.L. Vrouwenkapel, zeszijdig gebouwtje met hoeksteunberen, een klokvormig leien dak - bekroond door een open koepeltje - een korfboogingang, waarboven een steen met 1676, en drie ovale vensters. Altaartje met retabel, XVII B; madonnabeeldje, XVIIc. (Datum: 17-09-1968)

Ruimtelijke context

De kapel ligt in de bebouwde kom van Sevenum op een betegeld terras, omgevn door gras en beschaduwd door lindebomen.

Type

Bakstenen, zeshoekige kapel met klokdak.

Geschiedenis

De wegkapel werd in 1676 gesticht door Jan Slodts. Ze werd in 1964 gerestaureerd.

7-8-2013 door: Redactie Hallo Horst aan de Maas Een plek van devotie, om even stil te staan bij het leven van alledag of gewoon een plek om uit te rusten: Horst aan de Maas kent diverse kapellen en veldkruisen. In deze serie worden er zestien, verspreid over de hele gemeente, uitgelicht. In deze aflevering: Onze Lieve Vrouwekapel in Sevenum.

Nederland was enkele weken geleden in rep en roer: in Flevoland was een wolf gevonden. Betekende dit dat de wolven weer naar Nederland trokken? Faunabeheer Flevoland concludeerde echter al snel dat het vermoedelijk om een grap ging en dat de wolf daar waarschijnlijk was neergelegd door arbeidsmigranten.

Ruim honderd jaar geleden zou zo'n bericht in deze regio echter niet als een grap worden beschouwd. In 1897 werd namelijk de laatste wolf nog in de Peel gesignaleerd en in 1754 klaagde het bestuur van de heerlijkheid Horst dat het aantal wolven steeds meer toenam. Wie een wolf wist te vangen kon een aantrekkelijke premie tegemoet zien. De wolven vormden in die tijd een ware plaag en dat iemand die alleen door de Peel trok er wel eens eentje het pad kruiste, was dus niet zo vreemd. Dit overkwam bijvoorbeeld eind zeventiende eeuw een meisje in Sevenum. Zij wandelde in de winter richting het dorp toen zij opeens werd aangevallen door een wolf. Op het moment dat het dier haar wilde aanvallen, klonk er een schot waardoor de wolf dood neerviel. Als dank werd de Onze Lieve Vrouwekapel gesticht.

Wanneer de kapel werd gebouwd is bekend, in 1676, en ook door wie, Jan Slots uit Helden. Maar wie het meisje uit de legende precies was en hoe zij in relatie stond tot Jan Slots, daar verschillen de diverse bronnen van mening. Het boekje Kruisen en Kapellen Sevenum, uitgegeven door Stichting kruisen en kapellen Sevenum, wijdt een hoofdstuk aan de kapel. Volgens de stichting was het Lucia Slots die door de Peel wandelde en bijna slachtoffer werd van de wolf. In haar doodsnood bad zij tot Onze Lieve Vrouw. Zij trouwde omstreeks 1680 in Sevenum, maar of zij familie was van Jan Slots is niet duidelijk. Op de website van het Meertens Instituut staat een verhaal van de hand van Lambertus Moonen. Hij meent dat de vrouw van Jan Slots, Jenneke genaamd, het meisje was. Hij baseert zich op het feit dat Jan Slots 100 rijksdaalders aan de kerk van Sevenum schonk, om tijdens de Mariafeestdagen heilige missen te lezen op het altaar van O.L Vrouw in de parochiekerk of in het kapelletje dat door hem en zijn vrouw was gebouwd.

De kapel van het wonderbare schot, zoals het in de volksmond ook wordt genoemd, vormt heden ten dage nog een van de rustaltaren van de Sacramentsprocessie.

Bronnen: o.a. Kruisen en Kapellen en databank Meertens Instituut 

Exterieur

Foto: juni 2015

Interieur

Foto: juni 2015

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

 

Kapel O.L.Vrouw ter Nood Sevenum
Kapel O.L.Vrouw ter Nood Sevenum
Kapel O.L.Vrouw ter Nood Sevenum
Kapel O.L.Vrouw ter Nood Sevenum