HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-03-2024

Isidoruskapel

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Swier
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Hoek Landweg - Weg achter Swier
Coördinaten: x: 191208.00, y: 323708.88
 
Eigenaar: Buurtvereniging Swier en heemkundevereniging Wijnandsrade
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: april 2006

Ruimtelijke contect

De Isidoruskapel ligt net buiten de buurtschap Swier bij Wijnandsrade op een kruispunt van landwegen met een prachtig zicht op het omliggende akkerland.

Type

Witgeschilderde kapel met vlak tentdak volgens een archtectonisch concept, gebaseerd op twee vierkanten, die in een hoek van 45 graden op elkaar staan. Hierdoor ontstaat een driehoekige absis. Op het dak staat een ijzeren kruis.

Bouwgeschiedenis

 Foto: april 2006

De kapel kwam gereed in het jubeljaar 2000. Het was een intitiatief van Hub Ritzen naar aanleiding van een idee dat pater Jan van der Zee opperde in een boekwerk van de heemkundevereniging Wijnandsrade 'Swier, zoals het was, is en mag blijven'. In nauwe samenwerking tussen de buurtvereniging van Swier en de heemkundevereniging van Wijnandsrade en met steun van bevolking en sponsors realiseerde de buurtvereniging de kapel, die op 15 oktober 2000 door Mgr. Wiertz werd ingezegend. Jaarlijks vindt op 15 mei, het naamfeest van de H. Isidorus, een gebedsdienst nabij de kapel plaats. Op de eerste woensdag van juni trekt een wandeling van de Isidoruskapel naar Wittem.

Exterieur

Foto: april 2006

Architect Gerard Extra liet zich bij het ontwerp inspireren door de buurtschap Swier en het omringende land. De vierkante kapel staat in een hoek van 45 graden op ander vierkant, dat te zien is aan de drempel voor de ingang en de de absis aan de achterzijde. In de zijgevels zijn lange rechthoekige ramen aangebracht. De rechthoekige ingang kan worden gesloten door middel van een ijzeren hek.

Interieur

 Foto: april 2006

Het witgeschilderde interieur krijgt kleur door vier schilderijen van John Dekkers over het leven van de H. Isidorus en zijn vrouw Maria de la Cabeza. Doordat de driehoekige absis gedekt wordt door glas valt ook van deze zijde licht in de kapel.

Levensbeschrijving H. Isidorus

De H. Isidorus werd in de tweede helft van de elfde eeuw in Madrid geboren. Hij was van boeren komaf. Zijn ouders waren hardwerkende en erg gelovige mensen. Hun zoon ging later ook als boerenknecht in zijn levensonderhoud voorzien. Hij trouwde met Maria Torribia, ook wel ‘de la Cabeza’ genaamd. Het leven van Isidorus en Maria kenmerkte zich door hard werken, wijsheid, een sterk geloof en een grote naastenliefde. Isidorus combineerde de zware boerenarbeid zijn leven lang met gebed. Al tijdens zijn leven werden hem enkele wonderen toegeschreven. Hij stierf op de 15e mei van het jaar 1130. Op die dag wordt zijn naamfeest nog steeds gevierd. Isidorus is in een van de oudste kerken in Madrid, de Andreaskerk aan de Plaza de los Carros, begraven. Vijf jaar later overleed zijn vrouw. Ook zij is in de Andreaskerk begraven. In Spanje is Isidorus vrijwel ogenblikkelijk als heilige vereerd. De toeloop naar zijn graf was – en is – enorm en er zijn vele wonderen aan hem toegeschreven. Isidorus is in 1622 door paus Gregorius XV heilig verklaard. Dat gebeurde op voorspraak van koning Philips III van Spanje, nadat hij dankzij de relikwieën van de heilige van een ernstige ziekte was genezen. Ook de vrouw van Isidorus wordt door velen vereerd, maar Maria de la Cabeza is nooit heilig verklaard. Isidorus is in de loop der eeuwen, zowel in als buiten Spanje, een erg populaire heilige geweest. Tot op de dag van vandaag spreekt hij velen tot de verbeelding met zijn eenvoudige en vrome levensloop. Hij is de beschermheilige van de stad Madrid.

Bron: folder in de kapel

Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel
Isidoruskapel