HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-03-2024

Houkes, Ruth

 
Betrokken bij: Jozefkapel Haelerweg (Horn)
 

Ruth Houkes is al enige jaren werkzaam als glaskunstenaar. In 1989 voltooide ze haar studie als docente handvaardigheid aan de kunstacademie in Maastricht. Enkele jaren later begon ze met het volgen van een glascursus onder leiding van glazenier Coen Mestrom. Bij hem volgt ze nog steeds een masterclass.

Het werk van Ruth is onder te verdelen in drie verschillende richtingen:

  1. Glas-in-lood werk gecombineerd met fusingtechnieken, etsen, graveren en andere glas bewerkingstechnieken (zie verderop).
  2. Schalen waarin kleuren worden geëtst en waarbij verschillende nieuwe fusing technieken worden gebruikt.
  3. Losstaande objecten. Deze objecten zijn sterk gestileerde figuren, vaak vrouwelijk. Wezenlijk is dat een beperkt aantal lijnen een sterke vorm moeten weergeven. De figuren hebben een verstilde in zichzelf gekeerde uitstraling.

Het uitgaanspunt bij bijna al het werk van Ruth is blank glas, ‘vensterglas’. Het is een uitdaging om dit doorzichtige glas dusdanig te bewerken dat het zijn doorschijnende karakter behoudt, maar tevens een meerwaarde krijgt door de kleurige transparantie van verschillende pigmenten.

Elk losstaand object wordt uit een enkele glasplaat gesneden. Dit is om spanningen in het glasobject te verkomen. De losse onderdelen worden bewerkt met behulp van pigmenten, glasverven, koperdraad, glasgruis en andere glas-bewerkingstechnieken. Vervolgens worden alle losse onderdelen samen in de oven gelegd en door middel van een speciaal stookprocédé op 820 ˚C met elkaar versmolten. Deze techniek heet glasfusing. Het eindresultaat krijgt een extra drie-dimensionale werking door het op een steen te plaatsen.

Bron:  http://yorash.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=36

Voor de ramen in de Jozefkapel in Horn (zie aldaar) paste Ruth Houkes een andere techtniek toe. Alle ramen van deze kapel zijn gemaakt van floatglas( = vensterglas) in combinatie met reliefglas.De hele voorstelling is eerst in deze twee glassoorten uitgesneden. Vervolgens is het floatglas door middel van een grisaille en brandschilder techniek voorzien van schaduw/ structuur en kleur Deze verven zijn ingebrand in de glasoven. Uiteindelijk is de hele voorstelling op een glazen onderplaat verlijmd m.b.v. een 2 componenten araldytlijm ( applicatie techniek)

Zie ook: http://www.glasinuitvoering.nl/