HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-03-2024

Emmaus

Ga naar site van het gebouw c.q. de parochie
 
Soort gebouw: Voormalig recreatieoord voor kloosterlingen
Plaats: Epen
Gemeente: Gulpen-Wittem
 
Adres: Bommerigerweg 23
Postcode: 6281 BR
 
Rijksmonumentennummer: 511492 code 6281BR-00023-01
Kadastrale gegevens: Wittem C/8625; C/7630
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Exclusief conferentieoord

Foto: november 2013

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Inleiding

"Emmaus", voormalig buitenverblijf voor priesterstudenten werd gebouwd in 1904-1905 voor en door de paters Redemptoristen naar ontwerp van broeder Andreas Frissen CssR, timmerman, en was tot in 1968 als zodanig in gebruik, sinds 1995 woonhuis. Bovenverdieping aanvankelijk geheel open, plaatsing van smeedijzeren ramen in 1907 (vijf in de lange, twee in de korte zijden); aanleg van electriciteit in 1945, bouw schoorsteen in 1946. Ten oosten van en behorend bij "Emmaus" een toiletgebouwtje uit 1904.

Omschrijving

Foto: november 2012

Helaas is de bovenverdieping niet gerestaureerd zoals het ooit was!. Foto: Limburgs Erfgoed

Voormalig buitenverblijf voor priesterstudenten gesitueerd op een heuvelflank: bouwwerk op rechthoekige plattegrond ter hoogte van twee bouwlagen plus kapverdieping, het geheel omgeven door een veranda met lessenaarsdak rustend op gebiljoende houten stijlen op natuurstenen sokkels, de stijlen aan de bovenzijde verbonden door houten ajour boogvullingen, aan de achterzijde is het lessenaarsdak in het midden voorzien van een houten fronton waarin een rondboogmotief. De veranda telt aan de lange zijden zeven traveeën, aan de korte vier en rust aan de linkerzijde (=west) op een bakstenen onderbouw bestaande uit acht nissen. Verandavloer van gele en zwarte tegels. De gevels op de begane grond zijn ingedeeld met geprofileerde vensters, deuren en nissen (één met schildering van Saul en David). Boven het lessenaarsdak van de veranda een omlopend fries van rondbogen. De gevels van de verdieping zijn van hout (witgeschilderd), de indeling met gekoppelde vensters dateert uit 1999. Schilddak belegd met rode pannen, op de nokuiteinden een piron. Inwendig o.a. keuken met balkenplafond en gootsteen in Naamse steen, verdiepingsvloer op gebiljoende moer- en kinderbalken op klosjes; kapel met schilderingen uit 1941 van priester-student Cor van Geleuken en glas-in-lood; originele deuromlijstingen, paneeldeuren. Op de verdieping bleef de oude constructie behouden, zo ook de originele kap.

Houten toiletgebouwtje op achthoekige plattegrond en gedekt met achtzijdig, in een spits uitlopend, dak dat met dakleer is bekleed. Groen geschilderde houten toiletdeuren met kleine, dubbele bovenraampjes, per toilet een gedeeld ventilatieluik met houten lamellen, hierboven een rondlopende lijst. Tussen de toiletdeuren witgeschilderde, geknikte penanten op zwarte plint.

Toiletgebouwtje. Foto: november 2012


Waardering

Het uit 1904 daterende, voormalige ontspannings-gebouw voor priesterstudenten, genaamd "Emmaus" vertegenwoordigt algemeen belang want: het is ouder dan vijftig jaar; "Emmaus" heeft een markante architectonische verschijningsvorm die binnen de geschiedenis van de Nederlandse bouwkunst als zeldzaam kan worden aangemerkt; het gebouw is zowel uitwendig als inwendig gaaf behouden gebleven, hetgeen o.m. blijkt uit constructies, hoofdvorm, indeling, schilderingen met bijbelse thema's en detaillering; opmerkelijke cultuurhistorische betekenis is gelegen in het fenomeen "recreatief buitenverblijf voor priester-studenten", zijnde een zeldzame en karakteristieke bouwopdracht uit het begin van de twintigste eeuw. "Emmaus" voorziet op basis van opstallen in combinatie met de afgezonderde situering over een opmerkelijk veelzijdig en samenhanged spectrum van historische belevings- en ervaringsmomenten.

Het achthoekige toiletgebouwtje vetregenwoordigt algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de markante verschijningsvorm, waar sierende waarde aan wordt toegekend; - de gaaf behouden hoofdvorm en constructie; - de historische en functionele relatie met "Emmaus"; - de betekenis voor de geschiedenis van de hygiëne.

Datum publicatie 2005-04-05
Laatste wijziging 2006-09-11


Ruimtelijke Context

Het complex is gelegen aan de bosrand ten noorden van de Bommerigerweg tussen Mechelen en Epen.

Geschiedenis

Zie boven (Redengevende omschrijving).

Anno 2011 is het gebouw gerenoveerd.

Zie verder ook: http://www.limburgserfgoed.nl/detail/Gulpen-WittemNet/1845

 

Emmaus
Emmaus
Emmaus