HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-03-2024

Ansfriedkapel Thorn

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Thorn
Gemeente: Maasgouw
 
Adres: Schoolstraat
Postcode: 6017 CZ
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Kapel
 

Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De kapel staat op de hoek van Schoolstraat en de Baarstraat op een heuveltje. Een pad van keien en kinderkopjes voert naar de ingang.

Type

Bakstenen kapel met halfrond fronton, rondbogige openingen en een zadeldak.

Bouwgeschiedenis

De kapel werd in 1984-'85 gebouwd naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Sint-Ansfriedmavo in Thorn. Zie ook: http://www.kruisenenkapellenthorn.nl/index.htm Het ontwerp van de kapel is van de hand van kunstenaar Sjef Drummen jr. die tevens het fronton maakte.

Exterieur

 Foto: augustus 2006

De kapel wordt betreden via bakstenen treden. Voor de treden is in een rond mozaïek van zwarte kinderkopjes en lichte maaskeien een kruis aangebracht. Op de hoeken zijn steunberen aangebracht, die van de voorgevel worden afgesloten met een natuursteen. De toegang wordt afgesloten door een deur van plexiglas, beschermd door een ijzeren hek. Het zadeldak, verzonken tussen voor- en achtergevel, is met rode pannen gedekt. In elk der zijgevels zijn twee rondboogramen aangebracht, beschermd door tralies. Een half rond timpaan van Jef Drummen bekroont de voorgevel.

Interieur

 Foto: augustus 2006

In de ronde absis van de kapel staat op een bakstenen altaar een beeld van de H. Ansfried. Het pleisterwerk in denis is versierd met griekse kruisjes. De H. Ansfield is gekleed in een rijk bisschopsgewaad en heeft een kerkgebouw in de hand, waarschijnlijk de door hem gebouwde abdij Hohorst of Heiligenberg in Amersfoort waar hij in 1010 stierf. De H. Ansfried kwam uit Brabant, studeerde in Trier bij zijn oom de aarstbisschop en aan de domschool in Keulen, kwam als ridder in dienst bij keizer Otto de Grote en huwde met Heriswitha, die hem een dochter Benedicta schonk, die later abdis van Thorn werd. Na de dood van zijn vrouw besloot Ansfried monnik te worden. Maar Otto de Grote dwong hem om in 995 bisschop van Utrecht te worden. 

De kapel wordt ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Ansfriedkapel Thorn