HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 07-07-2020

Mariakapel Reijmersbeek

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Nuth
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Reijmersbekerweg
Postcode: 6361 HE
 
Huidig gebruik: Veldkapel

 Foto: mei 2008

Ruimtelijke context

De kapel ligt op de driesprong Reijmersbekerweg-Leeuwerweg tussen Nuth en Schinnen onder de schaduw van een prachtige rode beuk.

Type

Wit geschilderde niskapel met klokgeveltje.

Geschiedenis

Aan de voorzijde is een hardsteen ingemetseld met de tekst: Uit Dankbaarheid, M v K. M.v.K zal duiden op Jonkheer Michiels van Kessenich die gedurende de tweede helft van de 19e en de eerste helft van 20e eeuw het nabijgelegen kasteel Reijmersbeek bewoonde.

Exterieur

 Foto: mei 2008

De kapel is opgetrokken in baksteen en is wit geschilderd de voorzijde met klokgevel steekt uit buiten de rest van de kapel. Aan de grond is een zwarte band geschilderd. Achter de klokgevel, die met hardsteen is omkleed, is een zadeldak aangebracht, gedekt met zwarte shingles. De nis wordt door traliewerk en plexiglas beschermd. Op de klokgevel staat een klein kruisje. In 2016 is de conditie van het kapelletje ernstig achteruitgegaan. Dat zal ermee te maken hebben dat de kapel in verband met de aanleg van de buitenring verplaatst moet worden. Inmiddels is de kapel in zijn geheel weggevoerd en opgeslagen. Nadat de buitenring gereed is zal de kapel in de buurt een nieuwe plek krijgen.

Foto: Leo Van Loo, augustus 2016

Interieur

 Foto: mei 2008

Tegen de achterzijde van de witgeschilderde nis stond op een versierd console een beeld van een koninklijke Maria met Kind. Helaas is het interieur anno 2016 ernstig vervallen.

Foto: Leo Van Loo, augustus 2016

 

Mariakapel Reijmersbeek
Mariakapel Reijmersbeek
Mariakapel Reijmersbeek