HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 27-03-2020

Het Apostolisch Genootschap

Ga naar site van het gebouw c.q. de parochie
 
Dekenaat/kerkverband: Kerk van het Apostolisch Genootschap
Soort gebouw: Kerkgebouw
Plaats: Sittard
Gemeente: Sittard-Geleen
Wijk: Ophoven
 
Adres: Kromstraat 8
Postcode: 6133 AB
 
Eigenaar: Het Apostolisch Genootschap
Kadastrale gegevens: Sittard sectie G nr. 322
 
Architect(en):
 
Huidig gebruik: Kerk voor 'Het Apostolisch Genootschap'

 

Foto: J. van Erven, 2008

Ruimtelijke context

 

Het gebouw is gelegen aan een doodlopende ventweg met aan voorzijde plantsoen.

Type

Het gebouw heeft een zadeldak met doorgetrokken kopgevels. Aan achterzijde bevind zich een aanbouw met een plat dak.

Bouwgeschiedenis

Het gebouw is ontworpen door architect B.A. Schinkel uit Sittard. Op 22 januari 1955 werd het gebouw aan de Kromstraat in gebruik genomen. In 1978 is het gebouw uitgebreid naar een ontwerp van architecten buro Engbers uit Doetinchem  met aan achterzijde een aanbouw met bijzalen en aan voorzijde een hal met toiletten.

Exterieur

Foto: J. van Erven, 2008

De kerk is eenvoudig maar sierlijk, opgetrokken van een appelbloesemkleurige handvormsteen met blauwe klinker terrasraam. Ramen met een brede forse betonomlijsting. Behoudens de aanbouw aan de achterzijde heeft het gebouw een schuin dak met blauw-bonte dakpannen.

Interieur

Aan voorzijde ontvangsthal met toiletten. Vanuit deze hal toegang tot de grote zaal met gewelfd lafond. Deze zaal bied plaats aan circa 200 personen. Aan voorzijde zaal bevind zich een verhoging met hierop het spreekgestoelte. Hierachter hangt tegen de wand het embleem van het apostolisch genootschap. 

In 2012 is het gebouw inpandig gerenoveerd. Toiletten en keuken werden vervangen, noodverlichting en brandmeldinstallatie zijn aangebracht en in de hal het verlaagde plafond vernieuwd. Tussen de hal en de grote zaal is een glazen wand met glazen deuren aangebracht. De banken in de grote zaal zijn herschikt en schuin geplaatst, zodat er nu nog 118 vaste zitplaatsen zijn. Aan de achterzijde van de zaal is er nu een open ruimte. Hier kunnen indien nodig stoelen worden bijgezet tot maximaal 175 personen en er is de mogelijkheid om de hal via de glazen deuren bij de zaal te betrekken. De grote zaal is voorzien van een installatie voor beeld en geluid met vaste beamer en scherm. (Herziene versie door J. Vergoossen en J. Canten op 21 maart 2020.)

 

Embleem. Foto: J. van Erven, 2008

Voor muziekbegeleiding was er vanaf de opening op 22 januari 1955 een harmonium, in 1961 vervangen door een Hammond M-2, in 2002 vervangen door een Johannus Opus 910, en in 2011 vervangen door een Johannus Monarke, en is op 12 april 2015 vervangen door een pijporgel, 14 stemmen, 3 manualen, waarvan het onderste koppelmanuaal is, mechanische tractuur, in 1983 gebouwd door Louis Jan Kramer uit Boskoop, afkomstig uit de gesloten Ontmoetingskerk in Delft. Dit orgel paste zonder enige bouwtechnische aanpassing precies linksvoor in de grote zaal. De gereserveerde Dulciaan 8vt voor manuaal II is hier door de A.G.-orgelmaker geplaatst. De lessenaar is in 2017 iets schuiner gezet en toen voorzien van een 12 puntige ster, als symbool voor de 12 tonen waarmee wij bijna al onze muziek kunnen maken. Contact met dirigenten gebeurt via een verstelbare spiegel, kadootje van Verschueren. In 2014 is de Kimball piano vervangen door een nieuwe Kawai K-2 welke nu in de grote zaal staat en de Clavinova CPL-150 in de grote bijzaal. (Herziene versie door J. Vergoossen en J. Canten op 21 maart 2020.)

Grote zaal. Foto: J. van Erven, 2008

Achter de grote zaal bevindt zich een hal welke toegang geeft tot een spreekkamer, 2 bijzalen, keuken, de cv-ruimte en een patio en toegang tot de kelder waarin zich nog bergruimtes en bijzalen bevinden.

 

Het Apostolisch Genootschap
Het Apostolisch Genootschap