HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-03-2024

Johannes de Doper

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Parochie/kerkgemeente: H. Johannes de Doper
Dekenaat/kerkverband: Venray
Soort gebouw: Parochiekerk
Plaats: Merselo
Gemeente: Venray
 
Adres: Kleindorp 2
Postcode: 5815 CL
 
Rijksmonumentennummer: 37221 Code: 5815CL-00002-01
Kadastrale gegevens: Venray AB 21
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: R.K. Kerk

 Foto: juli 2007

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Sint Janskerk. Laatgotisch koor met driezijdige sluiting, XVI A. Inwendig kraagstenen met gebeeldhouwde koppen en als sluitstuk van het gewelf een houten (?) borstbeeld van St. Jan de Doper. Gewelfschilderingen. Enige ruitjes van gebrandschilderd glas: respectievelijk geschonken door: 1) het echtpaar Schenck van Nydeggen x Roemer; 2) door het echtpaar Jan van Lent x Maria Rutie, 1666, 3) door Albertina van Schagen, vrouwe van Geysteren en Oostrum, 1666; 4) door het echtpaar Paulus van Paderborn x Isabella Maer van Lockere; 5) door Thyske Jans, weduwe van Janszoon, 1668. Tot de inventaris behoren o.a. :Crucifix , XVIa, madonnabeeld, XVIa en drie beelden van St. Jan de Doper, resp. XV,XVI en XIXa.

Ruimtelijke context

De kerk ligt op de kruising van de twee belangrijkste straten van Merselo en wordt deels ogeven door een grasveld met plantsoen. Aan de noordzijde ligt het kerkhof.

Type

Eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor en aan de zuidwestzijde een slanke achtzijdiige traptoren die tevens als klokkentoren dienst doet.

Bouwgeschiedenis

Het eenvoudige laatgotische koor stamt uit ca. 1400. Het oorspronkelijke schip werd in 1664 vervangen en dit schip maakte in 1890-'91 plaats voor het huidige, bredere schip naar een ontwerp van Johan Kayser. In 1944 werd enkel de traptoren zwaar beschadigd. Deze werd naar plannen van J. Colsen in 1960 versoberd herbouwd.

De kerk direct na de oorlog. In tegenstelling tot vele plaatsen in de omtrek heeft Merselo niet zoveel schade in de oorlog opgelopen. Bron: De verwoeste kerken in Limburg / A. van Rijswijck, pr. - 1946

Exterieur

 Front. Foto: juli 2007

De kerkhofpoort en het baarhuisje annex kerkhofkapel met kruisigingsgroep dateren uit 1890-'91. Het H. Hartbeeld is uit ca. 1930.

Interieur

Het in 1973-'75 gerestaureerde interieur wordt gedekt door kruisribgewelven. De gotische koorgewelven rusten op kraagstenen met gebeeldhouwde koppen. De vermoedelijk later toegevoegde sluitstenen zijn in hout uitgevoerd. Die van de koorsluiting toont Johannes de Doper met het Lam Gods. Tot de inventaris behoren ook een kruisbeeld en een Mariabeeld, beide uit de 16e eeuw en neogotische altaren en biechtstoelen uit 1890-'91.

Bron: Monumenten in Nederland: Limburg, Waanders Uitgevers, Zwolle en Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist.

Zie ook: http://www.dekenaatvenray.nl/

Orgel

In 1902 plaatste Vermeulen (Weert) in deze kerk een tweemanuaals orgel ; dit werd in 1962 door hem gewijzigd.

                                               - gegevens m.b.t. dispositie niet voorhanden -

Bron : G.M.I.Quaedvlieg – Orgeldocumentatie Limburg (Stadsbibliotheek Maastricht)

Johannes de Doper
Johannes de Doper
Johannes de Doper
Johannes de Doper
Johannes de Doper
Johannes de Doper
Johannes de Doper
Johannes de Doper
Johannes de Doper
Johannes de Doper