HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-03-2024

Arnold Janssen Klooster

Ga naar de site van de patroonheilige
Ga naar site van het gebouw c.q. de parochie
 
Soort gebouw: Klooster
Plaats: Wahlwiller
Gemeente: Gulpen-Wittem
 
Adres: Capucijnenweg 9
Postcode: 6286 BA
Coördinaten: x: 193580, y: 313025
 
Architect(en):
 
Huidig gebruik: Klooster en Bezinningsoord

Foto: mei 2006

Ruimtelijke context

Het Arnold Janssen Klooster is gelegen langs de weg Wahlwiller-Mechelen, ongeveer een kilometer buiten het dorp Wahlwiller. Het is omgeven door een groenvoorziening.

Type

Groot kloostercomplex, bestaande uit twee delen.

Bouwgeschiedenis

Het klooster werd in 1950 gebouwd door de zusters Capucijnessen met het geld dat ze ontvangen hadden voor hun in 1942 gebombardeerde klooster in Vaals. De uitbreiding van het klooster is in 1954 ontworpen door Swinkels en Salemans, waar Huib Crijns toen werkte. In 1978 was het klooster te groot geworden voor de 21 overgebleven zusters en ze verkochten het aan de missiezusters Dienaressen van de H. Geest uit Kerkrade. Zelf betrokken ze een nieuw klooster in Mechelen. De orde missiezusters van de H.Geest werd in 1889 gesticht door de H. Pater Arnold Janssen.

Geschiedenis van de missiezusters

Tot het vrijwilligerskorps in het missiehuis van Steyl behoorden ook enkele vrouwen. Zij hielden zich bezig met huishoudelijke taken, maar wat ze eigenlijk wilden was missiezuster worden. Dit verlangen was na een aantal jaren voor Arnold Janssen aanleiding voor het stichten van de missiecongregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest (Servae Spiritus Sancti, SSpS) op 8 december 1889. Twee van de vrouwen van dat eerste begin, Zr Maria Helena Stollenwerk en Zr Josefa Hendrina Stenmanns worden vanwege hun bijdrage aan het tot stand komen van de congregatie beschouwd als de mede-stichteressen van de missiezusters SSpS. Bij het overlijden van Helena Stollenwerk in 1900 telde de congregatie 92 leden. Bovendien waren er 86 zusters in opleiding.

Het duurde nog een hele tijd voor er ook een Nederlandse tak ontstond. De congregatie leefde in Steyl als een Duits eiland op Nederlandse grond; het ontbrak de zusters aan contact met de bevolking. Daarom werd gekozen voor nieuwe vestigingen in Nederland. Toen ze hoorden dat er in Horn vraag was naar zusters voor een kleuter- en naaischool en dat er in Kerkrade dringend een ziekenhuis nodig was besloten ze zich daar in te zetten. De eerste drie zusters verhuisden in 1910 naar Horn waar ze een kleuterschool begonnen met 60 kinderen. In 1911 betrokken enkele zusters hun eerste onderkomen in Kerkrade, waar zij het St. Jozefziekenhuis stichtten.
Het ging goed in Kerkrade, dat blijkt wel uit de vele uitbreidingen en vernieuwingen die elkaar vlug en regelmatig opvolgden. Het grootste deel van de patiënten was uit Nederland afkomstig en er werkten ook veel Nederlandse zusters, maar Kerkrade is, net als Steyl, bij de Duitse provincie blijven horen toen de Nederlandse tak een zelfstandige provincie werd. De zusters van de communiteit in Kerkrade verhuisden in 1980 naar Wahlwiller. De missiezusters gaven het voormalige klooster van de Clarissen een nieuwe naam en een nieuwe bestemming: Arnold Janssen Klooster, bezinnings- en retraitehuis.

Exterieur

Foto: mei 2006

Het klooster is gebouwd in rode baksteen. Het eerste L-vormige deel bestaat uit twee lagen met een zadeldak, voorzien van dakkapelletjes en met zwarte pannen gedekt. Via een aantal trappen of via een invalidenopgang bereikt men de moderne ingang. Links van deze ingang is aan de muur een buste van de H. Pater Arnold Janssen bevestigd. Het tweede deel van het klooster is met een laag verhoogd tot drie lagen. Dit deel, dat deels ommuurd is, heeft eveneens een met zwarte pannen gedekt dak.

Foto: mei 2006

Arnold Janssen Klooster
Arnold Janssen Klooster
Arnold Janssen Klooster
Arnold Janssen Klooster