HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Gabriëlkapel Leukerweg

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Baexem
Gemeente: Leudal
 
Adres: Leukerweg
Postcode: 6095 NX
 
Huidig gebruik: Veldkapel
 

Foto: juni 2009

Ruimtelijke context

De Gabriëlkapel ligt in het buitengebied van Baexem aan het doodlopende deel van de Leukerweg, bij Zorgboerderij 'De Koalder'. Ze is omgeven door groen en de ingang is gekeerd naar de akkers.

Locatie

Type

Bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

De kapel werd in 1923 gesticht door de familie Venner bij hun boerderij 'De Koalder', waardoor de kapel in de volksmond  Koalderkapelke genoemd wordt. Een lid van de familie werd in 1906 in Bulgarije priester gewijd bij de orde der Passionaten. De H. Gabriël was eveneens Passionist en waarschijnlijk is de kapel daarom aan hem gewijd.

Exterieur

Foto: juni 2009

De kapel is opgetrokken in rode baksteen met versieringen in oranje baksteen. De bogen van vensters en deur zijn rondbogig. Voor- en achtergevel stekken uit boven het zadeldak, dat met oranje pannen is gedekt. Boven de ingang is een halfrond timpaan aangebracht met de tekst: H. Gabriël Bid voor ons.

Foto: juni 2009

Interieur

 Foto: juni 2009

Het interieur is met houten schrootjes afgewerkt. Tegen de achterzijde is in de houten bekleding een nis aangebracht, waarin een beeld van H. Gabriël als Passionist is geplaatst. Het gewelf is boogvormig en wit geschilderd.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Gabriëlkapel Leukerweg