HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 08-04-2024

Jacobuskapel Belfeld

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Belfeld
Gemeente: Venlo
 
Adres: Tegelseweg 34
 
Huidig gebruik: Kapel

Deze informatie is overgenomen van: Santiago.nl

Foto: Luc Mol.

Jacobuskapel - omschrijving

In Belfeld heeft Jan Coopmans na het voltooien van een pelgrimage naar Santiago in zijn tuin een kapel gebouwd en het is dus eigenlijk een dankkapel. De bouw is begonnen in 2017.

De kapel is van baksteen opgebouwd, ca. 1,32 (breedte) x 0.86 (diepte) x 2,30 m (hoogte), voorzien van een nis en een pannendak met zwart geglazuurde pannen. Boven de nis bevindt zich een hardstenen sluitsteen met een schelp in reliëf. In de nis bevindt zich een Jacobusbeeld en de nis wordt afgesloten met een smeedijzeren hekwerkje- Aan de linkerzijde bevindt zich een hardsteen met daarin gegraveerd de tekst “Pedibus Felix” (gelukkig te voet). Aan de rechterzijde bevindt zich een hardsteen met daarin gegraveerd de tekst “Festina Lente” (haast u langzaam). Aan de achterzijde bevindt zich een steen waarop staat “Hoc sacelli fundavit erat per Joannes Coopmanscum multi aliis, in A.D. MMXVII Primus lapis positus per Raoul et Marijn Boonen, filii ex Bart et Astrid” (Dit kapelletje werd opgericht door Jan Coopmans met veler hulp, in het jaar 2017. Eerste steen gelegd door Raoul en Marijn Boonen, zonen van Bart en Astrid).

De kapel is feestelijk ingewijd op 20 juni 2019 door deken Rob. Merkx, prior van de Roermondse Broederschap van de heilige Jacobus de Meerdere, met assistentie van pastoor M. Calo van de parochie Tegelen-Belfeld.