HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 22-04-2024

Jozefkapel Stokt

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Broekhuizen
Gemeente: Horst aan de Maas
Wijk: Stokt
 
Adres: Horsterweg 6
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: juni 2018

Ruimtelijke context

De kapel staat langs de doorgaande weg Broekhuizen-Horst in de schaduw van hoge bomen.

Type

Bakstenen neogotische kapel.

Geschiedenis

In 1939 bouwde de toenmalige eigenaar van Kasteel Broekhuizen, burgemeester Berger uit Venlo, een Sint Josef kapel aan het eind van de vroegere weg langs het kasteel. Rondom de kapel werden 6 bomen gepland, iedere boom symboliseerde een kind van het echtpaar Berger.

In de oorlog sneuvelde een van de bomen bij de kapel tijdens de zware gevechten rondom het kasteel. Ook vond een kind, Alfons Berger, in 1945 de dood in een concentratiekamp. Een plaquette in de kapel is hieraan gewijd. Op 12 december 1997 werd in het kapelletje een nieuwe plaquette aangebracht ter herinnering aan de drie jongemannen van de buurtschap de Stokt die door oorlogsgeweld het leven lieten. Hierop staan vermeld: Sef van Megen verzetsstrijder, Leo Timmermans militair en Jac Timmermans militair.

Bron: Zie hier.

Exterieur

Foto: juni 2018

Bakstenen kapelletje met rechthoekig  grondvlak en uitkragende voor- en achtergevel. Het zadeldak is met leien gedekt. De ingang wordt gesloten met een smeedijzeren hekwerkje.

Interieur

Foto: juni 2018

In een nis op een altaar staat een beeld van de H.Jozef met het kind Jezus. In de kapel zijn twee gedenkplaten aangebracht die herinneren aan slachtoffers van de 2e Wereldoorlog.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens-Kapellen langs velden en wegen in Limburg. Katja Boertjes en Arjen Eissens, Kempen Uitgevers, 1999

 

Jozefkapel Stokt
Jozefkapel Stokt
Jozefkapel Stokt