HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Brommelen

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Brommelen (Meerssen)
Gemeente: Meerssen
 
Adres: Brommelen to 56
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: april 2006.

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan de rand van de buurtschap Brommelen langs de doorgaande weg Geulle-Bunde. De kapel wordt omgeven door een laag natuurstenen hekwerk. Achter de kapel staan coniferen. Tegenover de kapel ligt een grasveld.

Type

Eenvoudige natuurstenen kapel op rechthoekig grondvlak, waarvan het dak doorloopt in een afdak, gesteund door twee pilaren.

Geschiedenis

Foto: Leo Van Loo, juni 2018

In 1959 namen veel inwoners van Brommelen deel aan de bedevaart naar Banneux. Tijdens die bedevaart werd het plan opgevat om in Brommelen een kapel te bouwen, gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Banneux. Er werden activieiten gestart om deze bouw te financieren en onder eigen beheer werd de kapel door de buurtbewoners gerealiseerd. Op 11 oktober 1959 werd de kapel ingezegend. Nog steeds is de hele buurt betrokken bij het onderhoud en de zorg voor de kapel.

Zie ook: Kapellen en Kruisen, nummer 85 - December 2019.

Exterieur

Foto: april 2006.

De kapel is opgetrokken in natuursteen en heeft een met leien gedekt, vlak tentdak, dat doorloopt over het afdakje. De kapel wordt gesloten met een ijzeren deur, voorzien van gekleurd glas. Op de verhogde rechterachterzijde staat een kruis.

Interieur

 Foto: april 2006.

Het wanden van het interieur zijn voorzien van schoon metselwerk. Op een altaar in een nis staat een Mariabeeld. Er kunnen kaarsen geofferd worden.

Foto: april 2006.

Mariakapel Brommelen
Mariakapel Brommelen
Mariakapel Brommelen
Mariakapel Brommelen
Mariakapel Brommelen
Mariakapel Brommelen