HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Klooster en kapel 'Blauwe Zusters', Priorij van St. Benedictus

 
Soort gebouw: Klooster met kapel
Plaats: Brunssum
Gemeente: Brunssum
 
Adres: Dorpstraat 149
Postcode: 6441 CD
Coördinaten: x: 196174, y: 329235
 
Huidig gebruik: Klooster en kapel

Glas-in-lood: zie ook: Beschrijving en Afbeeldingen

 

Rechts naast de kapel ligt het kleine klooster. Foto: december 2006

Ruimtelijke context

Klooster annex kapel zijn gelegen langs de vrij drukke Dorpstraat aan de rand van het Brunssumse centrum, niet ver van de Gregoriuskerk.

Type

Het vrij nieuwe klooster is in moderne stijl gebouwd en lijkt op een appartementencomplex. De aangrenzende kapel is traditioneler met een half ingebouwde klokkentoren in natuursteen.

Geschiedenis

De Priorij van St. Benedictus, de zgn. Blauwe of Argentijnse Zusters, vestigde zich in 2004 in Brunssum.

Exterieur

 Foto: december 2006

De kapel is gebouwd in baksteen en staat op een plint van Kunradersteen. De half ingebouwde klokkentoren met daarop een metalen kruis is uitgevoerd in natuursteen. De kapel wordt gedekt door een van pannen voorzien zadeldak. Aan de straatzijde zijn hoge smalle ramen in de gevel aangebracht. Tevens is deze gevel voorzien van een groot, eenvoudig ijzeren kruis. De kapel is via een hal verbonden met het klooster. Boven de ingang van deze hal is in metalen sierletters het woord kapel bevestigd, waarbij de letter P van kapel veranderd is in Chi-Rho-teken als symbool van Christus.

Foto: december 2006

Interieur

Foto: december 2006

Het rechthoekige interieur bestaat uit schoon metselwerk, afgewisseld met banen van Kunradersteen. De koorzijde is volledig uitgevoerd in Kunradersteen. Op deze wand, achter het altaar, is een eenvoudig kruis aangebracht, omgeven door de beelden van de symbolen voor de vier evangelisten. Links staat een beeld van Moeder en Kind. Het is een replica van de Sterre der zee in Maastricht en werd in april 2005 aan het klooster geschonken door bisschop Wiertz. Rechts staat het tabernakel. Aan de straatzijde zijn de smalle ramen voorzien van glas-in-lood, aan de tuinzijde is een groot rechthoekig raam aangebracht met vensterglas, waardoor meer licht in de kapel valt. De banken komen uit een oudere kerk.

Klooster en kapel 'Blauwe Zusters', Priorij van St. Benedictus