HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

O.L. Vrouwkapel Kasen

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Bunde
Gemeente: Meerssen
Wijk: Kasen
 
Adres: Kasenerweg naast 15
Postcode: 6241 NL
 
Huidig gebruik: Kapel

Ruimtelijke context

De kapel ligt midden in de buurtschap Kasen. Links ervan is een plantsoen aangelegd, rechts ligt een kleine wei. Een pad van kinderkopjes leidt naar de ingang.

Locatie

Type

Neo-gotische bakstenen kapel met zadeldak en dakruitertje.

Bouwgeschiedenis

Foto: december 2006

Exterieur

 Foto: december 2006

De bakstenen kapel heeft een met hardsteen omlijste ingang, waarboven met mergelsteen een neo-gotische boog is aangebracht. Het boogveld is voorzien van siermetselwerk. Het dak kraagt enigszins uit, geaccentueerd met mergelsteen. Op de gevelspits staat een cementstenen kruis. Op de achtergevel staat een pseudo-schoorsteen. Het zadeldak draagt een kleine dakruiter met daarin een klok. Voor en achtergevel steken uit boven het met leien gedekt dak. De ramen hebben een lijst van mergelsteen. De kapel wordt gesloten door een rood geschilderd ijzeren hek.

Interieur

 Foto: december 2006

De wanden zijn uitgevoerd in schoon metselwerk. Waarschijnlijk waren de muren eerder wit geschilderd maar de witte  laag is verwijderd. Alleen het tongewelf is nog wit en wordt gesierd door een bloem van keramiek en goudgeschilderde lelies. Op het altaar staat een beeld van Moeder en Kind op een sokkel, die voorzien is van een herinneringstekst. Links en rechts is een glas-in-loodraam aangebracht. In de goed onderhouden kapel kan een kaarsje gebrand worden.

O.L. Vrouwkapel Kasen
O.L. Vrouwkapel Kasen
O.L. Vrouwkapel Kasen
O.L. Vrouwkapel Kasen
O.L. Vrouwkapel Kasen