HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 16-04-2024

Stephanus

Ga naar de site van de patroonheilige
Ga naar site van het gebouw c.q. de parochie
 
Parochie/kerkgemeente: RK Parochie Christus Salvator
Dekenaat/kerkverband: Susteren
Soort gebouw: Parochiekerk
Plaats: Dieteren
Gemeente: Echt-Susteren
 
Adres: Kerkstraat TO 37
Postcode: 6114 JT
Coördinaten: x: 186934, y: 343035
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: R.K. Kerk

Foto: september 2005

Ruimtelijke context

De kerk ligt in het centrum van het dorp. Aan de voorzijde liggen een brede stoep, een toegangsweg en een plantsoen, rechts loopt een pad naar de achterzijde van de kerk.

Type

Bakstenen kruiskerk met zadeldak, een halfrond gesloten koor, een portaal en een forse toren aan de rechter achterzijde.

Bouwgeschiedenis

Voor zover bekend is het oudste bericht over Dieteren een mededeling uit het jaar 1647, die vermeldt dat toen ter plaatse een kapel stond, toegewijd aan de H. Willibrordus en bediend vanuit het naburige Susteren. Van deze kapel in Dieteren is geen spoor meer te bekennen. Ze moest in 1853 plaats maken voor een waterstaatskerk, die op haar beurt vervangen werd door de huidige kerk van A. Boosten. De eerste steen voor die kerk werd in 1939 gelegd, in 1940 werd de nieuwe kerk ingezegend. Deze nieuwe kerk liep in de oorlog ernstige schade op De afbouw van de torenspits vond plaats in 1956. Voor Dieteren als bedevaartplaats voor Sint Cornelis zie hier.

Exterieur

 

Ingangszijde met portaal. Foto: september 2005

De bakstenen kerk heeft ingangs- en raamopeningen met ronde bogen. Het schip heeeft een zadeldak, dat met pannen is gedekt. De ronde absis is met leien gedekt. De voorgevel heeft een groot roosvenster. De forse toren heeft een spits tentdak, dat met koper is gedekt.

Interieur

Zicht op het priesterkoor. Foto: Henk Penders

Orgel

Het in 1940 door Verschueren Orgelbouw (Heythuyzen) geplaatste orgel werd in 1944 beschadigd. Bron: G.M.I.Quaedvlieg – Orgeldocumentatie Limburg (Stadsbibliotheek Maastricht)

De houten beelden in de kerk zijn ontworpen door Jean Adams.
Stephanus
Stephanus
Stephanus
Stephanus
Stephanus
Stephanus
Stephanus
Stephanus
Stephanus
Stephanus
Stephanus
Stephanus