HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Douvergenhout

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Douvergenhout
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Haagstraat to 46
Postcode: 6447 CJ
 
Huidig gebruik: Veldkapel

Foto: juni 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan de rand van de buurtschap Douvergenhout (Merkelbeek), geaccentueerd door enkele bomen. Voor de kapel ligt een omhaagd grasveld, er achter strekt zich een weiland uit. Een rustbank biedt de wandelaar verpozing.

Type

Open kapel in baksteen en mergelsteen.

Bouwgeschiedenis

Hoewel er al in 1954 door Mgr. Lemmens toestemming was gegeven een kapel te bouwen, duurde het tot 1962, voordat er voldoende middelen bijeengebracht waren. Vooral buurtbewoners hebben deze middelen bijeengebracht. De bouwgrond werd door de familie Snijders geschonken. De kapel is ontworpen door architect Smeets. De kapel is gewijd aan de H. Maria van Banneux.

Exterieur

Foto: juni 2006

De open kapel heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels wijken naar binnen, het zadeldak, dat met pannen is gedekt, steekt over. De toegang is segmentbogig met twee aanzetstenen in mergel. Dit alles geeft de kapel een robuuste indruk.

Interieur

 Foto: juni 2006

De achterwand bestaat uit mergesteen. Tegen de is Maria afgebeeld in een mozaïek boven een eenvoudig altaar. In de linkerwand is een gedeelte in glazen bouwstenen uitgevoerd, waardoor er ruim licht in de kapel valt.

De kapel is ook beschreven in:

't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg / Vera Hamers - Kempen Uitgevers, 1999. ISBN 9066571012

Mariakapel Douvergenhout
Mariakapel Douvergenhout