HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 29-04-2025

1 Middenpaneel

Het hoofdpaneel toont het portret van H, Teresia Benedicta a Cruce zittend met een boek in haar hand dat ze de beschouwer toont. Bij dit portret is gebruik gemaakt van foto's die van Edith Stein zijn gemaakt en details hiervan. Studies van o.a. kleding en hand 'naar het leven'. Geprobeerd is een nieuw beeld te scheppen waarvan kracht, intelligentie, eenvoud, betrokkenheid en liefde moet uitgaan. Haar blik moet raken, contact maken met de beschouwer en verwijzen naar het boek dat ze toont. De houding moet rust uitstralen. Ook de grijsblauwe achtergrond zorgt voor rust en geeft diepte waardoor de figuur van Edith Stein op de voorgrond komt. De centrale plaatsing en monumentale plooival zijn een verwijzing naar haar indrukwekkende persoonlijkheid. Het boek nodigt de beschouwer uit kennis te nemen van wat zij geschreven heeft en hierdoor inzicht te verwerven in haar spiritualiteit, filosofische geschriften of autobiografie. In haar kloostemaam, Teresia Benedicta a Cruce vinden we drie namen:         

Teresia: De H. Teresia van Avila wordt soms voorgesteld als karmelietes, knielend in extase, terwijl een engel met een vurige schicht haar hart doorboort. Het licht, dat van Teresia naar Edith Stein straalt, verwijst hiernaar.

Benedicta: Naar Benedictus. De illustratie in het boek dat zij vasthoudt toont een afbeelding van de H. Benedictus. Tijdens haar verblijf in het karmelietessenklooster te Echt was dit prentje op haar celdeur bevestigd.

a Cruce: Naar Juan de la Cruz ( Johannes van het Kruis). Het kruis rechtsboven in het schilderij is naar een tekening door Johannes van het Kruis gemaakt tijdens zijn gevangenschap in Toledo. Op het kleine papiertje, dat in het klooster de la Incamation te Avila bewaard wordt staat een Christus aan het kruis genageld. Deze manier van kijken was in zijn tijd (16° eeuw) zeer ongewoon. Het kruisje zweeft zonder dat er iets van hemel of aarde te zien valt en in een ongebruikelijk perspectief. Men kijkt van bovenaf mee.