HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Kapel Hemersbach

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Eckelrade
Gemeente: Eijsden-Margraten
 
Adres: Eckelraederweg 10-14
Postcode: 6251 NK
Coördinaten: x: 50.80394, y: 5.75957
 
Huidig gebruik: Privékapel
 

Foto: Frans Souren, januari 2012

Ruimtelijke context

De kapel is ingebouwd in de muur rond de herenhoeve Hemersbach.

Type

Privékapel.

Geschiedenis

De herenhoeve Hemersbach is ontstaan als een mogelijk uit de 13e eeuw stammend adellijk leen. Het huidige herenhuis dateert uit 1750.

Het fraaie witte gebouwtje staat met de achterzijde pal aan de doorgaande weg die Gronsveld via het Savelsbos met Sint Geertruid verbindt. Aan de straatzijde staat tegen de achterwand van de kapel een fraai houten kruis met vliegerdak; mogelijk leidt dit de aandacht af van het gebouwtje.

Het, overigens niet vrij toegankelijk gebouwtje, is gebouwd rond 1745-1750 en maakt deel uit van de naastgelegen monumentale Limburgse carréboerderij met de naam ?Hoeve Hemersbach?.

De Hoeve Hemersbach, wordt al in het jaar 1233 genoemd in de archieven. Begin 18e eeuw kwam de hoeve in het bezit van de Oostenrijkse generaal Conrardus von Gramlich, die er met zijn gezin ging wonen. De zoon uit het gezin Von Gramlich was ernstig ziek; de generaal beloofde een kapel te bouwen als zijn kind beter zou worden. Zijn zoon werd genezen, waarna generaal Von Gramlich zijn belofte gestand deed en het kapelletje liet bouwen.

Interieur

Het gebouwtje is eenvoudig ingericht met enkele banken en een klein altaar en biedt plaats aan ?n 20-tal personen. Links en rechts van het altaar staan twee oude bidstoeltjes waarop de naam Quadvlieg staat; zij waren de vorige eigenaren.
Oorspronkelijk heeft in de kapel een fraai Mariabeeld met fluwelen mantel gestaan; het is niet bekend waar dit beeld is gebleven.

De huidige eigenaren, Dirk en Dora Booij-Ankersmit dragen met liefde zorg voor de privé kapel, die enkel bij speciale gelegenheden nog wordt gebruikt. Zo is er wel eens een kind gedoopt en wordt er in de meimaand door de dorpelingen nog een Mariaverering gehouden en is de kapel ook rustplaats bij de processie.

Een van de kapelwanden wordt gesierd door een 8-tal fraaie panelen, waarop de Eckelrader processie is uitgebeeld. Het kunstwerk is bij het 150-jarig bestaan van de parochie, gemaakt door de kinderen van de basisschool, onder leiding van een kunstenares.
Tijdens de jaarlijkse processie worden de panelen door de kinderen meegedragen.

Tekst : Jean Slijpen Bron: Mw. Dora Booij-Ankersmit
Zie voor foto's de oorspronkelijke bron: http://veldkruus.nl/kruis.php?kr=2394

 

Kapel Hemersbach