HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Catharinakapel Egchel-Keup

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Egchel
Gemeente: Peel en Maas
 
Adres: Neerseweg 90
Postcode: 5987 NB
Coördinaten: x: 196772, y: 368232
 
Huidig gebruik: Veldkapel

Foto: juni 2009

Ruimtelijke context

De kapel ligt ver buiten de bebouwde kommen in de natuur op de splitsing Neerseweg met de zandweg Keup. Ze is omgeven door een ijzeren sierhek en een haagje.

Type

Bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

Tijdens de opening van het proeflokaal van Wijnbouw Domaine d' Elkandré in november 2000 kwamen veel mensen het mooi gelegen wijnhuis bezoeken. Wim en Jo Kanders eigenaars van het proeflokaal hadden aangegeven om met de giften van de bezoekers een verdwenen wegkruis in ere te herstellen. 'Een mooi voornemen omdat al op oude kaarten van 1837 wij een wegkruis aantreffen op de Keup. Helaas werd dit begin zeventiger jaren weggehaald, de bezoekers aan de opendag gaven rijkelijk hun giften aan de wijnbouwers. Daarom werd besloten voor de bouw van een mooi kapelletje. In het najaar werd daarmee gestart, en in het voorjaar van 2002 was de kapel gereed. Om een advies te krijgen waar de kapel het beste aan gewijd zou kunnen worden, werd de voorzitter van de Heemkundevereniging Helden verzocht mee te denken. Na rijp beraad werd besloten om deze kapel te wijden aan de Heilige Catharina. Deze heilige staat bekend als tweede patrones van de parochie Helden en is nagenoeg geheel uit beeld verdwenen. Behalve een straatnaam en een boerderij in Egchel vinden wij deze naam niet meer terug in Helden. Eeuwenlang hebben diverse altaren in de parochiekerk van Helden-Dorp een plaats gehad. Zo treffen we op de lijsten vermeldingen aan van altaren geweid aan de. St.Anna. St.Anthonius. Heilige Maagd Maria, Heilige Lucia en Barbera en als laatste een altaar aan de H.Catharina. In 1400 wordt al melding gemaakt van het Heilige Catharina altaar om vervolgens in 1700 in de anonimiteit te verdwijnen.

Beeldhouwer Jacques Thiesen werd verzocht om uit eikenhout een beeld te snijden waarmee de kapel een waardige naamdrager voor de Heilige Catharina zal zijn. Op 2 juni 2002 werd de kapel ingewijd door Deken van der Horst.

Bron: http://www.elkandre.nl/Kapel/kapel.htm

Exterieur

Foto: juni 2009

De bakstenen kapel heeft rondbogige deur- en raamopenongen. In de koorzijde is een rond venster aangebracht. De toegang wordt gesloten door een zware houten deur zonder vensters, waardoor het interieur onzichtbaar is. Deze deur wordt nog eens extra beschermd door een fraai sierhekwerk. Ook de zijramen links en rechts zijn geblindeerd. Op het met zwarte pannen gedekt zadeldak staat een dakruiter met tentdakje. Boven de ingang is een kleine ronboognis aangebracht met de afbeelding van de H. Catharina.

Catharinakapel Egchel-Keup
Catharinakapel Egchel-Keup
Catharinakapel Egchel-Keup
Catharinakapel Egchel-Keup