HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Einighauserweg

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Einighausen
Gemeente: Sittard-Geleen
 
Adres: Einighauserweg bij 3
Postcode: 6142 AS
Coördinaten: x: 185670, y: 335220
 
Huidig gebruik: Kapel
 

Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan de rand van Einighausen aan de weg naar Guttecoven. Groenvoorziening accentueert de kapel.

Locatie

Type

Bakstenen kapel met spitsboogopening en schilddak.

Bouwgeschiedenis

Rond de oude, in 1905 gestichte kapel in Brandstraat ontstond in de jaren 1970-1971 de nodige deining. Bij een transactie had de gemeente Limbricht -met het oog op een wegverbreding- een stuk grond aan de Brandstraat-Einighauserweg gekocht. Daarbij had ze tevens het eigendomsrecht van de daarop staande kapel verkregen. Bijgevolg zou die kapel het eerste "verkeersslachtoffer" worden. Ondanks protesten van buurtbewoners werd de kapel op 16 januari 1971 afgebroken. Doch het was geenszins de bedoeling om met die kapel ook het beeld van O.L. Vrouw te doen verdwijnen. Reeds voor de afbraak had de toenmalige burgemeester Corten de toezegging gedaan, dat er op een meer geschikte plek een "keurig nieuw kapelletje" zou worden opgetrokken, waarin het beeld in ere hersteld zou worden. Op 12 juni 1971 werd deze belofte ingelost. Toen werd een nieuwe houten kapel geplaatst op een stuk grond van de familie Schlössels. Maar ook dat zou geen permanente oplossing zijn. Evenals dit op zoveel andere plaatsen in Limburg is gebeurd, zo sloegen ook in Einighausen vandalen en heiligschenners toe. In 1979 werd het beeldje van O.L. Vrouw gestolen; het werd niet meer teruggevonden. Via Huize Klein Bethlehem kwam men in bezit van een nieuw beeld. Toen werd tevens het besluit genomen om een nieuwe kapel te bouwen,  die op 16 november 1980 werd ingezegend door pastoor Vogels. (Bron: Einighausen, oorsprong en ontwikkeling van dorp en parochie met dank aan Peter Schulpen, plv. Stadsarchivaris Sittard-Geleen)

Exterieur

 Foto: augustus 2006

De kapel heeft een trapeziumvormig koor. Het schilddak is met leien gedekt. Koor en dak gaan  schuil achter de verhoogde voorgevel. Op de hoeken daarvan staan steveige steunberen, bekroond door een bol. De toegang wordt gesloten door plexiglas en een ijzeren hekwerk.

Interieur

Foto: augustus 2006

Het interieur is uitgevoerd in geel schoon metselwerk en heeft een houten plafond. Op een altaarsteen, afkomstig uit de oude parochiekerk, staat een beeld van O.L. Vrouw van Lourdes. Dit beeld werd in 1982 gestolen en later zwaar beschadigd in het veld teruggevonden.  Schilder J. Bovendeerd heeft het beeld weer knap hersteld. De kapel wordt verlicht door spitsboogvensters met gekleurd glas.

De kapel is ook beschreven in:

't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg / Vera Hamers - Kempen Uitgevers, 1999. ISBN 9066571012

Mariakapel Einighauserweg