HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Kapelletje aan de Monendijk

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Geijsteren
Gemeente: Venray
 
Adres: Hoek Monendijk-Dijkweg
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: september 2021

Ruimtelijke context

De kapel staat op de waar de onverharde Monendijk de Dijkweg kruist. Naast de kapel staat een zitbank met daarachter een jonge lindeboom. Ertegenover staat de pastoot van Kempenboom.

Type

Eenvoudige open veldkapel.

Geschiedenis

Vermoedelijk stond hier al in 1700 een kapel. In de loop der jaren hebben verschillende beelden de nis aan de achterzijde gesierd, o.a. een Mariabeeld en een aardewerken reliëf met de vlucht naar Egypte. Anno 2021 is er een aardenwerken reliëf met Jezus als kind die een ander kind (Johannes de Doper (?)) laat drinken. In augustus 1996 viel een oude lindeboom bij de kapel om en vernielde deze volledig. Buurtbewoners hebben de kapel toen hersteld. Een anakdote uit 1926 verhaalt dat het Maaswater zo hoog stond dat de buurtbewoners niet bij de kerk konden komen. Boeren vervoerden gelovigen toen met karren naar deze kapel waar toen een mis werd opgedragen.

Exterieur

Foto: september 2021

Het kapelletje is witgeschilderd. Het zadeldak is met zwarte pannen gedekt. De houten windveren zijn groen geschilderd De achterzijde is recht gesloten.

Interieur

Foto: september 2021

In de achterwand is een vierkante nis uitgespaard die beschermd wordt door geruit smeedijzeren traliewerk. In de nis bevindt zich anno 2021 een aardenwerken reliëf met een afveeld van het kind Jezus die een ander kind, wellicht Johannes de Doper (al heeft het kind geen halo) iets laat drinken. Een hondje kijkt toe.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

 

 

Kapelletje aan de Monendijk
Kapelletje aan de Monendijk
Kapelletje aan de Monendijk
Kapelletje aan de Monendijk