HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 02-09-2024

Kapel Norbertijnenstraat

 
Soort gebouw: kapel
Plaats: Geleen
Gemeente: Sittard-Geleen
 
Adres: Norbertijnenstraat
 
Huidig gebruik: kapel

Foto: Leo Van Loo, augustus 2017

Ruimtelijke context

De kapel staat op het plantsoen aan de Norbertijnenstraat, geflankeerd door lindebomen.

Type

Open bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

“Geleen heeft een bevrijdingskapel”

“Als dank voor de bevrijding van de Duitse overheersing werd in 1945 een kapel gebouwd op het plantsoen aan de Norbertijnenstraat. Dit op initiatief van de buurt Steegstraat, zoals de huidige Norbertijnenstraat destijds genoemd werd. Sinds vele jaren werd bij gelegenheid van de Sacramentsprocessie vanuit de kerk van Oud-Geleen op dit punt bij het Kruis aan de Cötelbeek halt gehouden en de zegen gegeven. Dit gebeurde in die dagen waarbij de kruiskapel als rustaltaar fungeerde. De kapel werd door pastoor Frantzen van Oud-Geleen (1938-1959) ingezegend en de Geleense Pater Ferminus Hoofs hield een toespraak. De initiatiefnemers voor de oprichting waren onder andere de heren Collard, Cornips en M. Keulers. Aannemer Zef Willems werd benaderd om deze kapel te bouwen en het was in de Eindstraat woonachtige Hub Hendriks die het metselwerk verrichtte. Deze bakstenen kapel waarin een kruis met corpus is aangebracht heeft in de boog een sluitsteen waarin de letters A.D. (Anno Domini, In het jaar onzes Heren) 1945 zijn vermeld. In de steen onder het kruis (afkomstig uit de kerk van Sint Odiliënberg) staat de tekst:

Gegroet o kruis, onze eenige hoop

Foto: Leo Van Loo, augustus 2017

Het kruiskapelletje wil de herinnering vasthouden aan vier jaar onderdrukking en aan het geloof in een nieuwe tijd van vrijheid. Nu drie en zestig jaar geleden.

Bombardement
Op een stenen plaquette op de altaartafel staat de volgende tekst:
“Uit dankbaarheid dat onze Norbertijnenstraat gespaard is tijdens het bombardement”.

Foto: Leo Van Loo, augustus 2017

Want in de onmiddellijke nabijheid van de Norbertijnenstraat onderging Geleen op maandagavond 5 oktober 1942, even na tien uur in de avond een bombardement bij tragische vergissing uitgevoerd door bommenwerpers van Royal Air Froces (RAF). Door slecht weer raakten ongeveer dertig vliegtuigen uit koers en lieten in plaats van op Aken gedurende één uur hun bommenvracht op Geleen vallen. Drie en tachtig doden waren te betreuren. In de Eindstraat van Oud-Geleen vonden alleen al achttien personen de dood in de families Speetjens, Willems en Lemmens. Slechts één huis in de voormalige Steegstraat was na het bombardement onbewoonbaar, nummer 55.

Op maandag 18 september 1944 werd Geleen door de Amerikaanse troepen bevrijd.

Foto: Leo Van Loo, augustus 2017

Het corpus werd ontworpen en vervaardigd in het bekende atelier Cuypers te Roermond. De kapel is omgeven door lindebomen, die de laatste jaren als leibomen zijn geformeerd, hetgeen het geheel een apart cachet geeft. Plantsoen en kapel worden onderhouden door de gemeente Geleen-Sittard en de buurtvereniging Norbertijnenstraat.

Bron: Heemkundevereniging Geleen

In 2010-2011 is de kapel gerstaureerd en opnieuw ingezegend. Zie: Kapellen en Kruisen nr 52 oktober 2011 pag 10

Exterieur

Foto: Leo Van Loo, augustus 2017

De open bakstenen kapel is witgeschilderd. In een nis staat een groot kruis met corpus boven een hardstenen altaar.