HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Grathem

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Grathem
Gemeente: Leudal
Wijk: Heiakker
 
Adres: Veldstraat
Postcode: 6096 BJ
 
Huidig gebruik: wegkapel

Foto mei 2007

Ruimtelijke context

De kapel ligt buiten de bebouwde kom van Grathem in de buurtschap Heiakker op de hoek van Veldstraat en de Kuiperweg.

Locatie

Geschiedenis

De kapelwerd in 1939 opgericht als laatste wens van Angelina Cuypers Cleutjens, die de nabijgelegen boerderij Heinkes bewoonde.

Type

Bakstenen kapel in gotiserende stijl.

Exterieur

Foto mei 2007

De kapel met driezijdig gesloten koor is opgetrokken in gele baksteen met een plint in donkere baksteen. De gotiserende toegangsboog is afgezet met donkere baksteen en wordt gesloten met een laag smeedijzeren poortje met daarin een witte letter M. De kapel heeft een zadeldak, dat met leien is gedekt. Op de voorgevel, die boven het dak uitsteekt, staat een smeedijzeren kruis. Onder het dak is een rand van siermetselwerk aangebracht.

Interieur

Foto mei 2007

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk in geel-rode baksteen met een lambrizering in bruine steen. De koorzijde met twee gotiserende glas-in-loodramen wordt afgedekt door middel van een raamwerk in wit en blauw. In het koor staat een beeld van O.L. Vrouw van Lourdes. Het spitsbogige gewelf is van bruin hout, afgezet met blauw geverfde latten.

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Mariakapel Grathem
Mariakapel Grathem