HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Annakapel Ursulinenweide

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Grubbenvorst
Gemeente: Horst aan de Maas
 
Adres: Ursulinenweide
Postcode: 5971 ED
 
Huidig gebruik: Kapel
 

Foto: mei 2012

Ruimtelijke context

De Annakapel ligt aan de rand van de bebouwde kom van Grubbenvorst, nabij zorgcentrum 'La Providence'. De kapel is omgeven door een perk met struikbegroeiing en er zijn enkele zitbanken.

Type

Neogotische kapel van baksteen.

Geschiedenis

De kapel is rond 1901 gebouwd in de nabijheid van het Ursulinenklooster.

26-9-2013 door: Redactie Hallo Horst aan de Maas

Een groot deel van de kapellen in Horst aan de Maas staat er al meer dan honderd jaar. Niet vreemd dus dat na loop van tijd dakpannen vervangen moeten worden, beelden gerestaureerd en schilderwerk vernieuwd. Dat geldt ook voor de Annakapel in Grubbenvorst. De plaatselijk historische kring, sinds dit jaar eigenaar van de kapel, is momenteel druk doende om een grote restauratie van de kapel van de grond te krijgen. Het plan is om de achtergevel gedeeltelijk te slopen en opnieuw op te metselen. Daarnaast dient het dak vernieuwd te worden, metselwerk opnieuw gevoegd en krijgt het houtwerk een schilderbeurt. Tenslotte komt er nieuwe beplanting rondom de kapel.

Tot 1880 stond er pal tegenover het Ursulinenklooster De Bisweide aan de rand van de weide een houten kapel. In deze kapel kwamen dagelijks arme mensen bij elkaar die regelmatig een pannetje met eten kregen van de zusters Ursulinen. De armen vonden het eten blijkbaar zo lekker, dat zij na de maaltijd steevast in de kapel een dutje gingen doen. Dat viel bij de zusters niet in goede aarde en na rijp beraad besloten zij de kapel af te breken.

Veertien jaar later, in 1894, bouwden de familie Stappers, de zusters en de toenmalige beheerder van de kloosterboerderij, de heer Michels, een nieuw stenen kapelletje op grond van Stappers. Deze kapel is in 1979 door de aannemer Fr. Boers en de schilders S. Clevers en P. Straten op eigen kosten gerestaureerd. Op 7 oktober van dat jaar werd de kapel na de hoogmis weer officieel in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd een beeld van de H. Anna en Maria, gemaakt door de heer J. Aarts, in de kapel geplaatst. Dit is een replica, het originele beeld is namelijk in het bezit van Stichting Historische Kring Grubbenvorst-Lottum.

Anno 2013 is het kapelletje weer toe aan een grote restauratie. De huidige eigenaar, de familie Kleven, heeft de kapel overgedragen aan de historisch kring. Deze stichting is nu bezig om de restauratie van de grond te krijgen. ?Met behulp van enkele vrijwilligers en sponsoren gaat dit zeker lukken?, aldus voorzitter Sraar Voesten.
Bron: Historische Kring Grubbenvorst-Lottum

Exterieur

Zij- en achtergevel. Foto: mei 2012

De neogotische kapel heeft een rechthoekig grondvlak en twee trapgevels. Op de hoeken staan steunberen met hardstenen lezenaarsdakje. De open toegang wordt gesloten met een smeedijzeren hek.

Interieur

Foto: mei 2012

Het bakstenen interieur wordt gesierd met gekleeurde, geglazuurde stenen. Boven een altaar van natuursteen met deels goudkleurige bloemmotieven staat in een houten vitrine een beeld van de H. Anna. Ter bescherming is de vitrine voorzien van (spiegelend) plexiglas. Op de vloer liggen vierkante zwarte en witte tegels. Het neogotische gewelf is van witgeschilderde houten schroten waaronder een sierlijst.

Foto: mei 2012

 

Annakapel Ursulinenweide