HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Guttecoven

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Guttecoven
Gemeente: Sittard-Geleen
 
Adres: Steenakkerweg, gelegen in het veld buiten Guttecoven
 
Huidig gebruik: Veldkapel

Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De veldkapel ligt op een T-splitsing van twee verharde veldwegen, een paar honderd meter buiten Guttecoven in de richting Berg aan de Maas. De toegangsweg is verboden voor auto's en motoren, uitgezonderd landbouwverkeer en kapelgangers! Er staan twee rustbanken in de buurt.

Locatie

Type

Bakstenen kapel met zadeldak en rondbogige toegang.

Bouwgeschiedenis

De kapel werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw door Cornelis Solberg tussen Guttecoven en Berg. Zijn initialen sieren de voorgevel. Al in 1842 staat de kapel op de militaire topografische kaart, dus ze moet al van voor dat jaar zijn. De kapel diende altijd als rustaltaar voor tijdens processies vanuit de Nicolaaskerk van Guttecoven. Rond 1900 is de kapel, die oorspronkelijk een kruiskapel was, omgevormd tot Mariakapel, momenteel een Lourdeskapel.

Exterieur

Op de sluitsteen van de gevel van de kapel staat op een bol een eenvoudig kruis. Het zadeldak is met pannen gedekt. Een smeedijzeren hek sluit de kapel.

Foto: augustus 2006

Interieur

Het interieur is deel uitgevoerd in veldbrandsteen, deels in ruw, wit geschilderd pleisterwerk. In een puntvormige nis met daarboven ene kruisje staat een beeld van O.L. Vrouw van Lourdes. Op het zwarte, natuurstenen altaar knielt een kleine Bernadette.

De kapel is ook beschreven in:

't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg / Vera Hamers - Kempen Uitgevers, 1999. ISBN 9066571012

Mariakapel Guttecoven
Mariakapel Guttecoven
Mariakapel Guttecoven