HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Annakapel Nunhemseweg

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Haelen
Gemeente: Leudal
 
Adres: Nunhemseweg 39
Postcode: 6081 GG
Coördinaten: x: 194900, y: 361216
 
Huidig gebruik: Wegkapel

 Foto: juni 2009

Ruimtelijke context

De kapel ligt in de bebouwde kom van Haelen aan de Nunhemseweg. Voor de kapel, gelegen in een perk, staat een rustbank.

Locatie

Type

Bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

Foto: juni 2009

De kapel werd in 1985 gebouwd op een plaats waar van 1939 tot 1969 een eerdere kapel stond. Die kapel werd gesticht door Leo Deckers in het kader van de dreigende oorlog. In 1969 verdween ze toen de Nunhemsweg werd verhard. In 1985 werd deze nieuwe kapel gebouwd, ontworpen door J. Vaes. De weduwe van Leo Deckers, mevr. Deckers-Heijmans legde de eerste steen.

Exterieur

 Foto: juni 2009

De kapel is opgetrokken in rode baksteen De cementbogoge toegang wordt gesloten door een fraai smeedijzeren hek met daarin in goud de naam van de kapel: Sint Anna. In de zijwanden zijn elk twee cementbogige ramen aangebracht. De kapel is recht gesloten en heeft een zadeldak, gedekt met zwarte pannen. Op de voorgevel staat een smeedijzeren kruis.

Interieur

Foto: juni 2009

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. In een nis in de achterwand staat op een altaar een wit beeld van Moeder Anna, die Maria leert lezen, vervaardigd in 1939 door Christoffel Thissen uit Roermond.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Annakapel Nunhemseweg
Annakapel Nunhemseweg
Annakapel Nunhemseweg
Annakapel Nunhemseweg