HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Regina Paciskapel, Roermondseweg

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Haelen
Gemeente: Leudal
 
Adres: Roermondseweg bij 74
Postcode: 6081 NW
 
Huidig gebruik: Devotiekapel

 Foto: juni 2009

Ruimtelijke context

De kapel ligt in het buitengebied tussen Haelen en Buggenum tegenover de Willem-Alexandercentrale. Ze staat enigszins verscholen onder bomen aan de rand van een gazon.

Locatie

Type

Bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

Foto: juni 2009

Blijkens een ingemetselde hardsteen aan de linkerzijde is de eerste steen van de kapel op 15 mei 1956 gelegd door mevrouw W. Gelissen-Roos.

Exterieur

Linkerzijde. Foto: juni 2009

De kapel is opgetrokken in gelige baksteen. In de zijwanden zijn ovale ramen aangebracht. De raamlijsten zijn met vier hardstenen geaccentueerd. De voorzijde is enigs taps en kraagt naar boven uit. In de top van de gevel is een ovalen blauw geschilderde opening aangebracht met de tekst: Regina Pacis O(ra)P(r0)N(obis). De ingang heeft een rondboog en wordt gesloten door een smeedijzeren deur met glas. Het zadeldak is met shingles gedekt. Aan de achterzijde is een halfronde absis aangebracht. Aan de voorzijde is een klok bevestigd.

Interieur

Foto: juni 2009

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. In de absis is een altaar aangebracht met daarop een beeld van een gekroonde Maria met op haar arm een eveneens gekroond Christuskind. Het beeld wordt geflankeerd door twee engelen in reliëf. De ovalen ramen zijn gesierd met glas-in-loodramen.

 

Regina Paciskapel, Roermondseweg
Regina Paciskapel, Roermondseweg
Regina Paciskapel, Roermondseweg
Regina Paciskapel, Roermondseweg