HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Savelbergkapel (nieuwe kapel)

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Heerlen
Gemeente: Heerlen
 
Adres: Gasthuisstraat 4
Postcode: 6411 KE
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: kapel

Ruimtelijke context

De kapel ligt links van de oude kapel-annex Savelbergklooster aan de Gasthuisstraat. Achter de kapel ligt het vroegere mannenrustoord, beheerd door de concregatie van Mgr. Savelberg.

Locatie

Type

Moderne veelhoekoge kapel met voorportaal en kerkbanken.

Geschiedenis

Foto: april 2010

De kapel is in 1950 gebouwd als gedachteniskapel aan Mgr. Savelberg.

Levensbeschrijving Mgr. Savelberg

Peter Joseph Savelberg werd geboren te Heerlen op 10 februari 1827.  Priester gewijd in 1852. In 1854 rector van de zusters Fransiscanessen van Heythuysen, die een meisjespensionaat leidden in het Duitse klooster Nonnenwerth, gelegen op een eiland in de Rijn nabij Bonn.  Terug in Limburg werd hij achtereenvolgens kapelaan in Schaesberg (1863) en Heerlen (1865). Daar werd hij geraakt door de nood van verwaarloosde wezen en oude mensen. Om hen te helpen richtte hij in 1867 een klein gasthuis op, dat resulteerde in een religieuze concregatie: De kleine zusters van de H. Joseph, stichtingsdatum 21 juni 1872. Een paar jaar later volgde voor mannen de Concegatie van Broeders van de H. Joseph. Met zijn zusters en broeders ontplooide rector Savelberg zijn liefdewerk voor opvoeding, verzorging en onderrichting van ouderloze kinderen en van noodlijdende bejaarden. Hij was het levende voorbeeld voor zijn volgelingen. Mgr. savelberg stierf op 11 februari 1907, een dag na zijn 80e verjaardag. Sinds 1932 werkt men aan zijn zaligverklaring, die op 28 november 1988 leidde tot de benoeming "eerbiedwaardig". Zijn leven mag voorgehouden worden als een veilige gids naar waarachtig Christelijk leven. Zie ook http://www.meertens.knaw.nl/bol/fulltext_detail.php?id=301 en http://www.meertens.knaw.nl/bol/detail.php?typ=matcult&id=301 en http://www.rijckheyt.nl/sjablonen/rijckheyt/pagina.asp?subsite=100&pagina=137

Interieur

Foto: april 2010

In de kapel staat een tombe met het lichaam van Mgr. Savelberg. Tegen de wand is een mozaïek van de H. Maagd aangebracht, in 1951 vervaardigd door Gène Eggen.

Foto: april 2010

Savelbergkapel (nieuwe kapel)
Savelbergkapel (nieuwe kapel)
Savelbergkapel (nieuwe kapel)
Savelbergkapel (nieuwe kapel)