HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 11-07-2024

Joriskapel

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Hegelsom
Gemeente: Horst aan de Maas
 
Adres: St. Jorisweg
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: september 2021

Ruimtelijke context

De St.Joriskapel staat in het buitengebied van Hegelsom aan de rand van een bos. Links ervan staat een picknicktafel met banken.

Type

Ruime bakstenen kapel.

Geschiedenis

De huidige kapel werd blijkens een steen boven de ingang in 2012 gebouwd. In de kapel hangt een gedenksteen waaruit is af te leiden dat er een eerdere kapel gebouwd in 1952 door de Verkenners van Noord-Limburg voor hun districtsaalmoezenier H. Geusgens. Het feit dat de kapel aan St.Joris, patroon van de Verkenners, is gewijd duidt daar ook op, evenals de rode lelie in der amen links en rechts, eveneens een verkennerssymbool.

 

Foto: september 2021

Exterieur

Foto: september 2021

De bakstenen kapel heeft een trapgevel en een rondbogige toegang, afgesloten door een traliedeur. De achterzijde is recht. Het dak is met zwarte pannen gedekt.

Interieur

Foto: september 2021

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. Op een altaat tegen de achterzijde staat een beeld van St. Joris te paard, die de draak doodt. Ernaast hangt een portret, waarschijnlijk van de Aalmoezenier Geusgens. Links en rechts zijn  twee ramen aangebracht. De voorste twee zijn met het verkennersembleem versierd.

 

Joriskapel
Joriskapel
Joriskapel
Joriskapel
Joriskapel
Joriskapel
Joriskapel