HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Anthonius- en Alfonsuskapel Heide

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Heide
Gemeente: Venray
 
Adres: Deurnseweg 52
Postcode: 5812 AR
 
Huidig gebruik: Wegkapel

 Foto: juli 2007

Ruimtelijke context

De kapel ligt, weliswaar omgeven door veel groen, langs de drukke doorgaande Deurnseweg van Venray richting Ysselstein.

Locatie

Type

Neogotische bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

 Foto: juli 2007

De kapel werd in 1920 gesticht door de schaapskoopman Jan Poels. De grond werd ter beschikking gesteld door de caféhouder Van Dijck met als voorwaarde dat de kapel van hem zou worden. De bouw werd enige tijd stopgezet omdat er geen bouwvergunning was afgegeven. Uiteindelijk gaf burgemeester Van de Loo toestemming de bouw voort te zetten.

Exterieur

Foto: juli 2007

De voor- en achtergevel van de kapel steken boven het met leien gedekt zadeldak uit. Op de hoeken staan steunberen en onder het dak is siermetselwerk aangebracht. De neogotische ingangsboog is drieledig. De voor-en achtergevel zijn met cementsteen afgewerkt. Op de voorgevel staat een smeedijzeren kruis. Een smeedijzeren sierhek sluit de kapel af.

Interieur

 Foto: juli 2007

Het interieur is deels gepleisterd en heeft verder een grijze lambrizering. Het gewelf is spitsvormig. Op de vloer liggen tegels met een motiefje. In een nis, die met traliewerk kan worden gesloten, staan achter glas een beeld van Alfonsus en van Anthonius Abt.

Foto: juli 2007

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999