HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Heide

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Heide
Gemeente: Venray
 
Adres: Heidseweg bij 65
Postcode: 5812 AA
 
Huidig gebruik: Wegkapel

Foto: juli 2007

Ruimtelijke context

De kapel is gelegen op de hoek van de Heidseweg en de Begijnhofweg op een stukje grond, bedekt met kiezel (en anno juli 2007 enig onkruid).

Locatie

Type

Lage gecementeerde kapel met zadeldak.

Geschiedenis

Het is niet bekend hoe oud dit kapelletje is maar waarschijnlijk staat het er al enkele eeuwen. Door het verdwijnen van een treurwilg bij de kapel en de nieuwe bepleistering heeft de kapel aan charme ingeboet. Eens per jaar is de kapel centrum van de communieviering in het dorp. Toen na WO II er een periode van lange droogte was, werd bij de kapel de rozenkrans gebeden om  voor regen te bidden. Prompt begon het zo hevig te regenen dat alles onder water stond. Oude Heidenaren zullen niet meer bij de kapel bidden om regen.

Exterieur

 Foto: juli 2007

De kapel heeft een segmentboogopening. De gevel kraagt naar boven enigszins uit. Het zadeldak is met leien gedekt en het koor is recht gesloten. Voor- en achtergevel steken boven het dak uit en op de voorgevel staat een smeedijzeren kruis.

Interieur

Foto: juli 2007

Het vernieuwde interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. In een rondbogige nis, afgezet met een donkere steen en met een witbetegelde achterwand, staat een kleurig beeld van een gekroonde Maria met Kind. Twee kaarsenlampen met rood glas zijn aan de zijwanden bevestigd. Twee hoge witte bloemenstandaards vol mooie kunstbloemen versieren verder de kapel. Op de vloer van de kapel liggen bruine tegels.

 Foto: juli 2007

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999