HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Heijenrath

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Heijenrath
Gemeente: Gulpen-Wittem
 
Adres: Grote Bosweg Bij 2
Postcode: 6276 PK
Coördinaten: x: 189360, y: 309698
 
Rijksmonumentennummer: 506472 Code 6276PK-00002-01
Kadastrale gegevens: Slenaken B/2359
 
Huidig gebruik: Wegkapel

Foto: oktober 2015

Locatie

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Inleiding

BIDKAPEL ter ere van de Heilige Maria, gelegen midden in het gehucht Heijenrath ten zuiden van een kruispunt van wegen naar Landraad, Beutenaken en Teuven (België). Datering tweede helft 19 de eeuw. (Volgens een steen in de gevel en de tekst aan de gevel zou de kapel al dateren van 1715). De kapel is fraai gesitueerd nabij de Grote Bosweg en is omgeven door groenaanplant en een laag natuurstenen muurtje met kolommen.

In de kapel zijn restanten van bouwmateriaal van oudere kapellen verwerkt. De dakbedekking is van recentere datum.

Omschrijving

Foto: november 2006

De vrijstaande kapel heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met shingles. Het toegepaste bouwmateriaal is kalksteen. Rondboogvormige entree met smeedijzeren hek. Stalen rondboogvormige vensters. Entree en vensters hebben decoratieve natuurstenen omlijstingen. De frontgevel loopt uit in een topgevel met hierin een kleine beeldennis met Mariabeeldje, en bekroond met een stenen kruis.

Langs de dakrand is een decoratieve natuurstenen band aangebracht. De randen van de frontgevel zijn afgewerkt met baksteen.

Aan de achterzijde heeft de kapel afgeschuinde hoeken.

Van het interieur zijn onder meer van belang: terrazzo vloer met hierin een stervorm; houten altaar; rondboogvormige beeldennis met Mariabeeld; tongewelf.

Waardering

De Mariakapel te Slenaken is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De kapel bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De continuïteit van de functie is mede gematerialiseerd door het hergebruik van oude bouwmaterialen.

Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Slenaken te weten de kern Heijenrath. De Mariakapel vormt door de landelijke ligging een markeringspunt tussen een drietal dorpen.

Datum: 16-12-1996

Ruimtelijke context

De kapel ligt op de viersprong Vaarzegel-Landsraderweg-Kromsteeg-Grote Bosweg, midden in de buurtschap Heijenrath.

Bouwgeschiedenis

Foto: november 2006

Interieur

Foto: oktober 2015

De kapel is van binnen blauw geschilderd. Op een altaar staan een kruisbeeld en een versierd tabernakel met een pieta, een verrijzenis en nog twee afbeeldingen. In een blauw geschilderde nis boven het altaar staat een Mariabeeldje met kind. Twee geschilderde engelen op de wanden flankeren haar.

Mariakapel Heijenrath
Mariakapel Heijenrath
Mariakapel Heijenrath
Mariakapel Heijenrath
Mariakapel Heijenrath
Mariakapel Heijenrath
Mariakapel Heijenrath
Mariakapel Heijenrath
Mariakapel Heijenrath
Mariakapel Heijenrath