HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Annakapel Helden

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Helden
Gemeente: Peel en Maas
 
Adres: St. Annastraat
Postcode: 5988 BV
Coördinaten: x: 197398, y: 369902
 
Huidig gebruik: Wegkapel
 

Foto: juli 2007

Ruimtelijke context

De kapel ligt bij het binnekomen van Helden (uit de richting Roggel) aan de rechterzijde op de hoek van de St.Annastraat en de Schepenstraat. Voor de kapel, die omgeven is door groen ligt een gazon.

Locatie (bij benadering)

Type

Bakstenen kapel met gotische bogen en zadeldak.

Geschiedenis

De oorspronkelijke kapel dateert al van voor 1734. Vanwege een ruilverkaveling moest de kapel in 1942, midden in de oorlog, worden afgebroken. Men besloot datzelfde jaar een nieuwe kapel te bouwen op de huidige locatie. Het jaartal 1942 staat in de metalen wimpel op het dak.

Exterieur

Foto: juni 2009

De bakstenen kapel heeft een met leien gedekt zadeldak. De voorgevel steekt boven het dak uit. Op de voorgevel staat een ijzeren kruis met vaan, waarop het jaartal 1942 staat. Een smeedijzeren hek sluit de kapel af. In de zijgevels zijn twee blinde ramen met gotische boog aangebracht. Het koor is recht gesloten.

Interieur

 Foto: juli 2007

Het interieur is deels wit gepleisterd, deels uitgevoerd in schoon metselwerk. In een met glas afgesloten nis op het altaar bevindt zich een veelkleurig beeld van St. Anna met haar dochter Maria.

 Foto: juli 2007

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Annakapel Helden