HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Servaaskapel Rieterpark

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Helden
Gemeente: Peel en Maas
 
Adres: Stadspark langs W. van Hornestraat
Postcode: 5988 AR
Coördinaten: x: 196951, y: 370430
 
Huidig gebruik: Veldkapel
 

 Foto: juni 2009

Ruimtelijke context

De kapel ligt in het stadspark van Helden langs de W. van Hornestraat in de buurt van de Servaashof. Achter de kapel staan speeltoestellen voor kinderen.

Type

Baktenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

De kapel werd gesticht in 1870 door Silvester Smolders. In 1900 verkocht de pastoor het kostbare Servaasbeeld van de kapel en er werd een Antoniusbeeld in geplaatst. In 1942 werd de kapel in verband met ene ruilverkaveling verplaatst. Bij die gelegenheid werd er weer een Servaasbeeld in de kapel geplaatst. Wegens vandalisme verviel de kapel en ze werd afgebroken. In 1987 werd ze in het Rieterpark herbouwd en weer voorzien van het Servaasbeeld uit 1942.

Exterieur

Foto: juni 2009

De kapel is opgetrokken in baksteen. Op de hoeken staan sierlijke steunberen en de voorgevel kraagt uit en steekt boven het met leien gedekt zadeldak uit. De spitsbogige toegang wordt verlevendigd met nattursteen. De toegang is getralied om vandalisme tegen te gaan.

Interieur

Foto: juni 2009

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. Op een betegeld altaar staat, beschermd door plexiglas het Servaasbeeld.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Servaaskapel Rieterpark