HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 19-04-2024

Jacobuskapel Herten

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Herten
Gemeente: Roermond
 
Adres: Hertenerweg 5
Postcode: 6049 AA
 
Eigenaar: familie Clout, (bewoners van het huis waartoe het bouwperceel behoort)
Kadastrale gegevens: Roermond Sectie C nr. 1479
 
Architect(en):
 
Huidig gebruik: kapel

Foto: W.J. Clout

Ruimtelijke context

De kapel is gelegen bij de Y-splitsing Hertenerweg / Hondsbergje te Herten.

Type

Wit geschilderde niskapel.

(Bouw)geschiedenis

De fam. Clout is in 2000 op aangegeven adres komen wonen, wilde er in hun tuin hetzij een wegkruis of kapelletje oprichten; omdat zij ontdekten dat het huis gelegen is aan de Camino naar Santiago de Compostela werd besloten tot de bouw van een kleine wegkapel ter ere van St. Jacobus de Meerdere. Met behulp van buurtbewoners werd het plan gerealiseerd om het particuliere initiatief te verbreden in de woonbuurt.

De inzegening vond plaats op 26 april 2008 door deken mgr. dr.Th. Willemssen (deken van Roermond en prior  van de Broederschap H. Jacobus de Meerdere, verbonden aan de Christoffelkathedraal te Roermond; in het bijzijn van een groot aantal buurtbewoners, fanfare St. Michael, Kerkelijk Zangkoor, Broederschap van St. Jacobus en wethouder  van cultuur te Roermond dhr. W. Kemp).

Zie ook: Kapellen en Kruisen nr 39 juli 2008 pag 1-3 en Kapellen en Kruisen nr 45 december 2009 pag 4-5

Exterieur

Plaatsing van de hardstenen kroon met vrijwilliger/buurtbewoner dhr. Wiel Smeets. Foto: W.J. Clout

De wit geschilderde niskapel heeft een hardstenen kroon en een met leien gedekt dak, een schenking firma J. Verkoulen, Leeuwen / Roermond. De hardstenen kroon is vervaardigd door de Firma Joop Utens, Echt. De afmetingen van de kapel zijn: fronthoogte: 2430 cm; frontbreedte: 1440 cm; diepte: 1040cm.  Het smeedijzeren hek is vervaardigd door de smedenclub van het streek-openluchtmuzeum “Einderhoof” te Nederweert-Eind.

Inscriptie gevelsteen: S. Jacobus      A.D.  MMVII. Foto: W.J. Clout

 

Interieur

Beeld met geopend hekje. Foto: W.J. Clout

Beeld achter gesloten hekje. Foto: W.J. Clout

In een nis met beschilderde achtergrond staat een keramische beeltenis van Jacobus, evenals de nis-sluitsteen in de vorm van de Jacobusschelp en de hoekstenen vervaardigd door drs. W.J.  Clout.  De nisverlichting kwam tot stand door middel van een aansluiting op  naastgelegen straatlantaarn, een schenking van “Essent”.

Op een zuil naast de kapel staat de volgende tekst:

Heilige Jacobus de Meerdere

 

Sinds de 14° eeuw is het Hondsbergje onderdeel van de pelgrimsroute vanuit Roermond (via Voorstad St. Jacob) naar de plaats waar  de Heilige Apostel Jacobus (Spaans: Sant’ Iago) werd begraven en sindsdien wordt vereerd: Santiago de Compostela (Noordwest Spanje). Jacobus was met Petrus en Johannes, een van de Twaalf Apostelen die het dichts bij Jezus stond. Ieder mens is een pelgrim onderweg door het leven en - net zoals u nu - komt hij vaker op een splitsing van wegen. Dit wegkapelletje ‘vraagt’ u: sta even stil bij uw keuze; probeer een zegen te zijn voor degenen die u onderweg ontmoet, - op voorspraak van Sint Jacobus.

Goede Reis en Goede Moed: Santiago is nog 2282 kilometer, een heel mensenlevenlang, - op hoop van Zegen!

(Jakobsschelp: herkenningsteken van de pelgrim).