HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Antoniuskapel Heythuysen

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Dekenaat/kerkverband: Thorn
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Heythuysen
Gemeente: Leudal
 
Adres: St.-Antoniusstraat 28
Postcode: 6093 GC
 
Rijksmonumentennummer: 523274 code 6093GC-00028-01
Kadastrale gegevens: Heythuysen C/4469; C/4470
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: Luc Jakobs

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Inleiding

Sint Antoniuskapel gebouwd in neo-romaanse trant omstreeks 1902. De kapel werd gebouwd in opdracht van Elisabeth Clemens.

Omschrijving

Vrijstaande kapel met centraal achthoekig grondplan. De kapel telt een  bouwlaag en wordt afgedekt met een tentdak gedekt met leien. Dak bekroond  met smeedijzeren kruisje. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in  kruisverband. De plint en de hoeklisenen risaleren. Hoeklisenen extra  geaccentueerd door toepassing rode baksteen. Ingang met rechthoekige  houten dubbele deur in een rondboogvormige bakstenen omlijsting. Aan weerszijden van de deur een bakstenen driekwartzuiltje op een natuurstenen  basement en met een natuurstenen kapiteel. Gehele ingangspartij iets  risalerend en bekroond met een tuitgeveltje.

In de geveltop van de tuitgevel hardstenen gevelsteen met bloem- en  granaatappelmotief. Tuitgevel bekroond met een stenen kruisje en afgedekt  met een band hardsteen. In het vulstuk boven de deur een decoratie in  schubmotief. In zes van de overige zeven gevelzijden een rondboogvormig  glas-in-lood venster. Boogfriezen onder de dakrand. Vensters en deur met  hardstenen dorpel.

 Foto: Luc Jakobs

INTERIEUR vrijwel geheel intact met authentieke vloer met plavuizen; stenen  altaar met twee pilasters; houten beeld Sint Antonius uit 1902 van beeldhouwer Joseph Thissen te Roermond; wanden met bakstenen pilasters die een  kruisribgwelf dragen; pilasters met natuurstenen basement en kapiteel; houten  plafond; glas-in-lood ramen met afbeeldingen van taferelen uit het leven van  Sint Antonius; vier tableaus met hierin geglazuurde gedachtenistegeltjes.

Waardering

De Sint Antonius kapel is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van  een culturele en geestelijke ontwikkeling.

Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan het bijzondere  materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan  de situering langs een invalsweg van de kern Heythuysen en daarmee is de kapel van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente. De kapel  is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur  en de typologische en functionele zeldzaamheid. Datum: 11-06-2001

Ruimtelijke context

De kapel ligt in de bebouwde kom van Heythuysen op een ruim grasveld met bomen. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de kapel werd een linde geplant.

Exterieur

  Foto: Luc Jakobs

 

Antoniuskapel Heythuysen
Antoniuskapel Heythuysen
Antoniuskapel Heythuysen
Antoniuskapel Heythuysen
Antoniuskapel Heythuysen
Antoniuskapel Heythuysen
Antoniuskapel Heythuysen
Antoniuskapel Heythuysen
Antoniuskapel Heythuysen