HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 02-12-2024

O.L. Vrouw Boodschap (Lotbroek)

 
Parochie/kerkgemeente: Rectoraat O.L. Vrouw Boodschap (Montfortanen)
Dekenaat/kerkverband: Heerlen
Soort gebouw: Voormalige rectoraatskerk
Plaats: Hoensbroek
Gemeente: Heerlen
Wijk: Hoensbroek-Zuid-Lotbroek
 
Architect(en):
 
Huidig gebruik: Gesloopt in 1974

Foto: Collectie Anne Schmoll-Linders

De Onze-Lieve-Vrouw-Boodschapskerk was een kerkgebouw en klooster in Hoensbroek (thans gemeente Heerlen) in de Nederlandse provincie Limburg. De kerk stond in de wijk Nieuw Lotbroek.

Het gebouw was gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Boodschap.

Op de plaats waar de noodkerk stond staat sinds 1939 een Heilig Hartbeeld.

Geschiedenis (1)

In 1918 krijgen de paters Montfortanen de opdracht om een "nederzetting" op te zetten, nadat men begonnen in 1916 is om Hoensbroek te laten uitbreiden op de Lotbroekervelden. De woningen zijn gesitueerd rondom een centraal plein dat de naam Kerkplein krijgt. In 1920 wordt er op dit plein een noodkerk gebouwd die beschouwd wordt als hulp-kerk, waar op 20 juni 1920 de eerste mis wordt opgedragen. De paters en inwoners willen echter een eigen parochie en kerk.

Op 1 maart 1923 kreeg architect Nic. Ramakers uit Sittard de opdracht om de kerk te ontwerpen, waarvan de tekeningen op 1 mei 1923 klaar kwamen.

Op 16 september 1923 werd de eerste steen gelegd.

Op 1 november 1924 werd de eerste mis opgedragen.

Op 24 augustus 1925 werd de kerk geconsacreerd.

Op 20 april 1930 werd het rectoraat officieel opgericht waarbij de grenzen vastgesteld werden.

Op 8 december 1968 werd het rectoraat een zelfstandige parochie.

Op 17 december 1972 vond er een explosie in de verwarmingsketel plaats. De kerk komt vol dichte rook en roet te staan en werd gesloten.

Op 15 september 1973 werd begonnen met de afbraak van het interieur en de verkoop van de banken.

Op 7 januari 1974 begon men met de afbraak van het kerkgebouw, waarbij allereerst de dakpannen van het dak werden gehaald. Op 13 maart 1974 valt de kerktoren om. Op 8 april 1974 was de gehele kerk en klooster afgebroken en verdwenen.

Exterieur

De bakstenen kruiskerk bestaat uit een rechts naast de hoofdbeuk geplaatste kerktoren met ingesnoerde torenspits, een driebeukig schip met vier traveeën in basilicale opstand, een transept en een driezijdiggesloten koor met een travee. De kerktoren heeft een vierzijdige torenspits, de zijbeuken hebben een lessenaarsdak en het koor heeft een verlaagde noklijn.

Aan de zuidoostzijde van de kerk lag het klooster met een binnenplaats.

Bron: Wikipedia.

Geschiedenis (2) (Bron: Nieuw Lotbroek in woord en beeld door Math Mertens onder auspiciën van Heemkundevereniging Hoensbroek)

In de Lotbroekervelden was een grote mijnkolonie ontstaan waar o.a. veel katholieke buitenlanders woonden die in de Limburgse mijnen kwamen werken. De hoofdparochie St. jan in Hoensbroek kon deze wat afgelegen buurt niet goed bedienen. Daarom werd aan de Montfortanen in Schimmert gevraagd hier een rectoraat te runnen, dat onder supervisie van de hoofdparochie zou blijven.

In 1920 werd een noodkerk geopend, die al snel te klein bleek. In 1921 werd toestemming verleend om een grote kerk met klooster en patronaat te bouwen. Op 16 september 1923 werd de eerste steen gelegd en op 1 november 1924 werd er al een eerste Eucharistieviering gehouden. Op 24 augustus 1925 werd de kerk als O. L. Vrouwe Boodschapkerk door mgr. Schrijnen ingezegend. In 1928 werd achter de kerk een Lourdesgrot gebouwd. In 1931 werd ook nog het klooster van de vrouwelijke tak van de Montfortanen, De Dochters der Wijsheid, gebouwd. Al aan het einde der dertiger jaren bleken de gebouwen te liggen in een gebied dat ernstig te lijden had van mijnschade.

Foto uit: Nieuw Lotbroek in woord en beeld door Math Mertens onder auspiciën van Heemkundevereniging Hoensbroek

Foto uit: Nieuw Lotbroek in woord en beeld door Math Mertens onder auspiciën van Heemkundevereniging Hoensbroek

In een nabij gelegen gebied, bekend onder de naam Centrum Zuid – in de volksmond Tranendal- werd in 1964 de Christus Koningkerk gebouwd. Gezien de erbarmelijke toestand van de eigen kerk zag het kerkbestuur van de O. L. Vrouwe Boodschapkerk zich gedwongen te daarmee te fuseren tot één nieuwe parochie onder de naam Montfortparochie, al duurt het tot 1973 eer dat rond is. In februari 1974 wordt de kerk van O. L. Vrouwe Boodschap gesloopt, samen met klooster en patronaat. De overgebleven paters gaan naar hun klooster in Oirschot, de zusters gaan in 1975 naar hun moederklooster in Arnhem.

Interieur

Voor de voormalige O. L. Vrouwe Boodschapkerk maakte Jaap Min veertien kruiswegstaties en vier Bijbelse taferelen.

Foto uit: Nieuw Lotbroek in woord en beeld door Math Mertens onder auspiciën van Heemkundevereniging Hoensbroek

O.L. Vrouw Boodschap (Lotbroek)
O.L. Vrouw Boodschap (Lotbroek)