HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Honthem

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Honthem
Gemeente: Eijsden-Margraten
 
Adres: Honthem ongenummerd
Postcode: 6247 NJ
 
Huidig gebruik: Wegkapel

Foto: mei 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt midden in de buurtschap Honthem op de kruising van de wegen naar Cadier, Margraten en Bruisterbosch.

Locatie (bij benadering)

Type

Witgepleisterde open wegkapel.

Bouwgeschiedenis

De kapel ontstond in 1924 maar raakte danig in verval. In 1999 hebben de buurtbewoners de kapel in de oude glorie hersteld.

 

Foto's: mei 2006

(Bron: Historische Kring Cadier en Keer) In Honthem staat op de viersprong (Honthemmerweg - Limburgerstraat - Honthem) de kapel van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. De kapel is gebouwd in 1924. De grond waar de kapel op is gebouwd, was voor een deel een gedempte poel van de gemeente Gronsveld en werd voor het andere deel geschonken door Maria, Hanna, Paulien en Sjang Mingels, ongehuwde zusters en broer. Het initiatief tot de bouw kwam van de inwoners van Honthem zelf.

Wanneer de bronkprocessie vanuit Cadier en Keer naar Honthem kwam, moesten de inwoners van Honthem iedere keer weer een rustaltaar oprichten. Door een kapel te bouwen was dat niet meer nodig. De kapel is gebouwd door onder andere Sjang Curfs (metselaar) en Sjang van Proemeren (timmerman), een vrijgezel uit Honthem. Waarschijnlijk is Sjang van Proemeren ook de ontwerper van deze kapel. Sjang Thomassen (Blankenberg) schonk het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Hij ging vaker naar Lourdes op bedevaart en bracht het beeld mee. Het beeld van de heilige Joseph met het kindje Jezus is geschonken door de zusters van Eckelrade. De schenker van het heilig Hartbeeld is niet bekend. Het geld voor de bouw werd onder de inwoners van Honthem ingezameld. De inzameling bracht 422,50 gulden op. De kosten voor de bouw in 1924 bedroegen 483,60 gulden. Op 13 september 1944 werd de kapel bij de bevrijding door Amerikaans vuur beschadigd. Eind jaren veertig werd de kapel weer helemaal van binnen en buiten opgeknapt. Pie Beckers was de metselaar en Frans Mingels (Banholt) de stukadoor. Vroeger was de jonkheid verantwoordelijk voor het onderhoud.

Exterieur

Foto: mei 2006

De witte kapel heeft een pannen gedekt zadeldak en een dakruiter. Een ijzeren hek sluit de ingang af. In de zijmuren zijn ramen met rondbogen aangebracht.

Interieur

Foto: mei 2006

De kapel is afgewerkt in schoon metselwerk. Het plafond is geknikt en van hout voorzien. Boven een altaar staan, elk op een console, drie beelden: Maria, geflankeerd door kleinere beelden van het H. Hart en St.-Jozef met kind. 

Mariakapel Honthem
Mariakapel Honthem