HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Jozefkapel Haelerweg

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Horn
Gemeente: Leudal
 
Adres: Haelerweg, hoek Molenweg
Postcode: 6085 EC
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: juni 2008

Ruimtelijke context

De kapel ligt op de hoek van de Haelerweg-Molenweg in de bebouwde kom van Horn. Een oude linde overschaduwt de kapel. Op een bank bij de kapel kan men rusten.

Type

Bakstenen kapel met zadeldak op rechthoekig grondvlak.

Geschiedenis

Op deze plek stond al sinds het begin van de 19e eeuw een kapelletje. In 1967 werd deze kapel vanwege het toenemende verkeer afgebroken. Pas in 1989 werd een nieuwe kapel gebouwd op initiatief van de buurtvereniging St.-Jozef.

Exterieur

 Foto: juni 2008

De bakstenen kapel wordt gedekt door een zadeldak en wordt gesloten door middel van een houten, rechthoekige deur met vensters. In de beide zijmuren zijn raampjes aangebracht met ronde bogen.

Interieur

Foto: juni 2008

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. Tegen de achterwand is een hardstenen altaar bevestigd. Daarboven, op een eveneens hardstenen sokkel staat een beeld van St.-Jozef met Kind. Bijzonder fraai zijn de glas-in-loodraampjes, die Ruth Houkes in 2007 vervaardigde. Anno 2008 ligt in de kapel een boekwerkje waarin deze ramen nader worden verklaard.

Alle ramen van de Jozefkapel zijn gemaakt van floatglas( = vensterglas) in combinatie met reliefglas.De hele voorstelling is eerst in deze twee glassoorten uitgesneden. Vervolgens is het floatglas door middel van een grisaille en brandschilder techniek voorzien van schaduw/ structuur en kleur Deze verven zijn ingebrand in de glasoven. Uiteindelijk is de hele voorstelling op een glazen onderplaat verlijmd m.b.v. een 2 componenten araldytlijm ( applicatie techniek).

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Jozefkapel Haelerweg
Jozefkapel Haelerweg
Jozefkapel Haelerweg
Jozefkapel Haelerweg
Jozefkapel Haelerweg
Jozefkapel Haelerweg