HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Rochuskapel Broekstraat

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Horn
Gemeente: Leudal
 
Adres: Broekstraat-hoek Kemp
Postcode: 6085 EM
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: juni 2008

Ruimtelijke context

De kapel ligt op de splitsing Broekstraat-Kemp aan de rand van Horn. Naast de kapel, die in een goed onderhouden perk ligt, staat aan beide zijden een lindeboom.

Type

Bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

Hoewel er reeds in 1920 plannen waren om in Horn een Rochuskapel te bouwen werd de kapel pas in 1996 daadwerkelijk gebouwd op initiatief van de buurtvereniging St. Rochusput.

Exterieur

Linkerzijde. Foto: juni 2008

De kapel is uitgevoerd in baksteen en wordt verlevendigd door steunberen en uitkragende gevels. Het dak is met leien gedekt. In de zijwanden zijn raampjes met rondbogen aangebracht. De ingang is eveneens rondbogig en wordt gesloten door middel van een poort in siersmeedwerk. In de hardstenen sluitsteen staat het stichtingsjaar: 1996.

Interieur

Foto: juni 2008

Het interieur is uitgevoerd in schoonmetselwerk in twee verschillende kleuren. Op een hardstenen altaarplateau met de inscriptie Sint Rochus staat achter plexiglas het Rochusbeeld in een nis.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Rochuskapel Broekstraat
Rochuskapel Broekstraat
Rochuskapel Broekstraat