De kruiswegstaties zijn in 1996 met sponsorgelden aangekocht. Op 10 november van dat jaar vond de presentatie plaats.
De kruisweg van 14 staties is geschilderd met olieverf op panelen van 75x90 cm. waarbij pastelkleuren de boventoon voeren. Zes staties zijn in de breedte geschilderd.
De staties zijn bijna allemaal "close ups" van de hoofdrolspeler(s) in het kruiswegdrama.
Hoewel de kunstenaar het getal van 14 staties aanhoudt, wijkt hij qua thema's soms af van de thema's en volgorde van de klassieke kruisweg. Inspiratiebron blijft het lijdensverhaal zoals het in de evangeliën is opgetekend. De kunstenaar geeft blijk van zijn religieuze bewogenheid en van zijn visie op het lijden en kruis van Jezus. Die visie laat hij onder andere spreken in het thema van de doornen kroon die als een echt 'Leitmotiv' in de kruisweg fungeert. Die kroon staat enerzijds voor de onbarmhartigheid van het lijden, is anderzijds ook een overwinningskroon en daarom soms kleurig geschilderd. Het dient tot troost voor alle mensen, ook in de wereld van vandaag, die lijden moeten, omdat God zich in Jezus solidair toont met hen (ons). De kruisweg straalt met name in zijn kleurzetting en thema's grote barmhartigheid uit. Anderzijds kan het kruis van Jezus ook een bron van kracht zijn, draagt verlossing en verrijzenis in zich, als ook wij de (kruis)weg van Jezus durven gaan om liefde, vrede en gerechtigheid te doen geschieden in onze wereld; in bijbelse termen opdat Gods Rijk kome.
Daarnaast wil Sjef Hutschemakers in deze kruisweg ook de eenzaamheid en het innerlijk lijden (van Christus) benadrukken.
De kunstenaar zelf geeft de volgende beschrijvingen bij de staties: (zie afbeeldingen)
(Met dank aan pastor M. Gubbels).
