HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 19-04-2024

Liduina

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Parochie/kerkgemeente: H. Liduina
Dekenaat/kerkverband: Thorn
Soort gebouw: Parochiekerk
Plaats: Kelpen-Oler
Gemeente: Leudal
 
Adres: Grathemerweg 50
Postcode: 6037 RP
Coördinaten: x: 185603, y: 359221
 
Bouwpastoor/bouwpredikant: H. Hoogland
 
Architect(en):
 
Huidig gebruik: R. K. Kerk

Foto: Gedenkboek 'Een Gouden Kerkgemeenschap. 50 jaar kerk in Kelpen Oler 1936-1986'

 Foto: oktober 2009

Ruimtelijke context

De kerk ligt langs de doorgaande weg in Kelpen. Voor de kerk ligt een klein pleintje, links vande kerk staat de pastorie en aaan de achterzijde heeft men toegang tot het kerkhof.

Locatie

Type

Driebeukige kerk met recht gesloten koor en een terzijde geplaatste, ongelede toren met zadeldak.

Bouwgeschiedenis

Op 18 september 1933 werd de kapelaan van Ell, H. Hoogland door bisschop Lemmens belast met de opdracht de oprichting van het rectoraat Kelpen Oler voor te bereiden. De bewoners van Oler waren allen bereid een wekelijks bijdrage af te staan voor de bouw van een nieuwe kerk, in Kelpen waren er velen die er geen cent aan wilden uitgeven. De gemeenteraad van Grathem verleende wel alle medewerking. Op 10 oktober 1934 werd door het bisdom toestemming gegeven tot de bouw van een kerk. Rector Hoogland was in die tijd erg onder de indruk van Liduina van Schiedam, waarvan in 1933 het eeuwfeest was gevierd (Liduina overleed in het jaar 1433). Vandaar de keuze voor Liduina als patrones van de nieuwe kerk. Het is de enige Liduina-kerk in Limburg. In Januari 1935 werd het bouwterrein afgepaald en werd een boomplantdag gehouden, waarbij schoolkinderen van Kelpen en Oler een laan rond het terrein van de toekomstige kerk aanplantten. De bomen zullen de oorlog niet overleefd hebben. Na de aanbesteding in mei 1935 kreeg Fr. Salemans uit Baexem als laagste inschrijver de opdracht.Op 14 juli 1935 werd de eerste steen gelegd, die met een oorkonde werd ingemetseld. Op 2 februari vond de inzegening plaats. Op 13 maart van dat jaar werden de grenzen van het rectoraat Kelpen Oler met de omliggende parochies Grathem en Ell defintief vastgelegd. Tot dan het de pastoor van Grathem zich verzet tegen de indeling. In 1940 werd het rectoraat verheven tot parochie. Rector Hoogland werd de eerste pastoor. Hij bleef dat tot 1943.

Kerk direct na de oplevering. Foto: Archief Gerard van Asperen, architect

Van 26 september tot 13 november 1944 lag de toen nog gloednieuwe kerk haast voortdurend onder geschut van Amerikaans-Engelse tanks en kanonnen. Daardoor werd de toren weggeschoten, het priesterkoor en het dak zwaar beschadigd. Veel liturgische schatten werden door diefstal geroofd en het orgel werd compleet vernield. De schade aan de kerk is twee jaar later hersteld.

Oorlogsschade (Bron: Verwoeste kerken van Limburg/A. van Rijskijck, pr.)

Exterieur

Achterzijde. Foto: oktober 2009

De zijbeuken hebben bij elk travee een topgevel. Aan de rechtgesloten koorzijde zijn verschillende ruimtes aangebouwd. Op het kerkhof staat een kruisigingsgroep uit 1940.

Interieur

Overzichtsfoto van het orgel in de parochiekerk, dat in 1958 tijdens het pastoraat van pastoor J. Meys werd aangeschaft. Bron: Gedenkboek "Een Gouden Kerkgemeenschap"

De kerk bezit een communiebank en een preekstoel uit 1946.

Orgel

In 1958 werd een gereviseerd orgel (?, zie onder)  (2 manualen, 14 stemmen) aangeschaft. Het werd geleverd door orgelbouwbedrijf L. Verschueren te Heythuysen. Veel parochianen gaven voor dit doel een gift. Voor de ontbrekende 4000 gulden werden obligaties van 25 gulden uitgegeven.

Bron: Monumenten in Nederland: Limburg, Waanders Uitgevers Zwolle en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist en het gedenkboek "Een Gouden Kerkgemeenschap".

Ter vervanging van het in 1944 verwoeste orgel plaatste Verschueren Orgelbouw (Heythuyzen) in deze kerk in 1958 een nieuw tweemanuaals orgel.

                Hoofdwerk                            Zwelwerk                              Pedaal

                Prestant 8’                            Gamba 8’                               Subbas 16’

                Bourdon 8’                            Holpijp 8’                               Gedektbas 8’

                Octaaf 4’                               Prestant 4’

                Roerfluit 4’                            Kwint 2 2/3’

                Mixtuur II-III                         Woudfluit 2’

                Trompet 8’                            Tertiaan II

Bron: G.M.I.Quaedvlieg – Orgeldocumentatie Limburg (Stadsbibliotheek Maastricht).

Liduina
Liduina
Liduina
Liduina
Liduina
Liduina
Liduina