HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Elisabethstift

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Voormalig klooster met kloosterkapel
Plaats: Kerkrade
Gemeente: Kerkrade
Wijk: Ham
 
Adres: Hammolenweg 7
Postcode: 6466 XT
 
Huidig gebruik: Bejaardenhuis

Foto: Sander van Daal, oktober 2007

Geschiedenis

Deze kloosterorde verblijft sinds 1877 in het Elisabethstift in de Ham. Hier leggen zij zich toe op de ouderen- en ziekenzorg. Daarnaast hebben zij zich vele jaren bezig gehouden met kleuteronderwijs. Bij gelegenheid van de viering van het 125 jarig bestaan hebben zij het ereburgerschap van de Gemeente Kerkrade ontvangen uit handen van wethouder Krasovec. De Zusters Elisabethinnen hebben hun Moederhuis in Aken.

In Kerkrade zijn zij gehuisvest in het klooster in de Anstelvallei dat gebouwd is op de fundamenten van kasteel ‘s Herenanstel. De eerste steenlegging daarvan vond plaats op 1 april 1876 en de inwijding door Deken Quodbach vond plaats op 14 juni 1876. In het voorjaar van 1877 kwam het klooster gereed. Tegenwoordig (2003) is er een bejaardentehuis gevestigd. In de volksmond staat het gebouw bekend als het Sjtieft. Deze benaming is afgeleid van het Nederlandse woord Stift dat kloosterorde of het gestichte betekent.

Exterieur

 Foto: Sander van Daal, oktober 2007

Groot bakstenen complex in vier lagen, met muizentanden onder het dak en een pannendak met veel dakkapellen. Aan de achterkant, tegen de rechterzijde is een kapelvleugel gebouwd. De ramen van de kapel, die twee lagen beslaat, zijn herkenbaar aan de spitsboogramen. Alle andere ramen hebben een licht gebogen bovenzijde. De kapel heeft een kleine dakruiter met klokje.

Elisabethstift
Elisabethstift
Elisabethstift
Elisabethstift
Elisabethstift
Elisabethstift
Elisabethstift
Elisabethstift