HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Hambos

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Kerkrade
Gemeente: Kerkrade
 
Adres: Nullanderbergsweg ong
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: november 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt in het Hambos, dichtbij het station Kerkrade aan het eind van de doodlopende Nullanderbergsweg. De kapel kan ook bereikt worden via een trappenpad aan de Hambosweg. Vlakbij ligt een kerkhof.

Type

Ruime, hoge achthoekige kapel met tentdak en dakruiter.

Bouwgeschiedenis

De kapel werd op 19 september 1937 ingezegend, waarbij tegelijkertijd het hele dekenaat Kerkrade aan de Moeder Maria werd gewijd. In de kapel wordt in de meimaand dagelijks de rozenkrans gebeden.

Voor meer informatie zie o.a. https://kerkradewiki.nl/kerkrade/mariakapel-hambos/

Daar valt o.a. het volgende te lezen:

Op 28 juli 1978 vond Martien Savelberg in de kapel een zak met 113 gouden tientjes die op het altaar was neergelegd. Destijds vertegenwoordigde de vondst een waarde van ca. 18.000 gulden. De zak werd overgedragen aan de politie. Toen zich na 3 jaar nog niemand had gemeld werden de munten overgedragen aan het Kerkbestuur. Van de opbrengst werden de glas in lood ramen vernieuwd die in de oorlog werden beschadigd. De ramen werden ontworpen door kunstenaar Leo Reihs van de firma Flos uit Tegelen. De plechtige inzegening van de ramen vond plaats op 1 mei 1982.

Exterieur

 Foto: november 2006

De witgeschilderde, achthoekige kapel wordt aan de voorzijde gedragen door crême-kleurige zuilen. Een fraai smeedijzeren hekwerk sluit de kapel. De kapel ligt op een verhoogd bordes en wordt via trappen betreden.

Interieur

Foto: november 2006

Het interieur is wit geschilderd. Op een altaar staat een Mariabeeld in een rozenkrans. Op de sokkel van het beeld staat de tekst: Dekenaat Kerkrade aan zijn lieve Moeder Maria. In vier zijden is een glas-in-loodraam aangebracht van de hand van Leo Reihs en vervaardigd in atelier Flos.

Mariakapel Hambos
Mariakapel Hambos
Mariakapel Hambos
Mariakapel Hambos
Mariakapel Hambos
Mariakapel Hambos
Mariakapel Hambos
Mariakapel Hambos
Mariakapel Hambos