HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Rolduckerveld

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Kerkrade
Gemeente: Kerkrade
Wijk: Rolduckerveld
 
Adres: Kanunnik Kruyderpad
 
Eigenaar: Catharinagilde
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: november 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan een voetpad, dat parallel loopt met de drukke Roderlandbaan, dichtbij abdij Rolduc. Het kleine witte kapelletje steekt af tegen het grote gazon met uitzicht op het Duitse Herzogenrath. Bij de kapel staan ijzeren banken.

Type

Kleine witte wegkapel met zadeldak.

Bouwgeschiedenis

De kapel werd in 2002 op deze plek herbouwd, nadat ze eerder elders in het berenbos gestaan had, op de kruising Groenweg-Berenboschweg. De oorspronkelijke kapel dateerde uit mei 1846 en werd gebouwd in opdracht van Jozef Deutz uit Kloosterrade. Een eerdere verplaatsing in 1961 mislukte. Het aan Maria gewijde kapelletje werd in de volksmond 't kloeëster-kapelsje genoemd. (Ontleend aan een artikel van Arthur Doensberg, chronoratoruim Ilex, in het weekblad De Uitkijk van 16 april 2008).

In de nieuwsjaarsnacht 2019-2020 werd de kapel door vuurwerk ernstig beschadigd. Gelukkig heeft het Catharinagilde de schade al een maand later hersteld. Daarna is het toenmalige Mariabeeld gestolen en in 2023 is twee keer het glas vernield. Er staat anno 2024 een ander beeld in de kapel.

Zie ook: Kapellen en Kruisen nr 46 april 2010 pag 20-21

Exterieur

 Foto: november 2006

De witte kapel heeft een zinken zadeldak met hardstenen kroonlijsten en is geplaatst op een terras van rode bakstenen. De nis, waarin een Mariabeeld staat wordt afgesloten door een smeedijzeren hek. Voor de kapel is een groot mozaïek aangebracht in de vorm van een gele margriet.

Interieur

 

Foto: november 2006

In de witgeschilderde interieurnis stond dit Mariabeeld: Maria heeft haar kind op de arm en staat op een maansikkel, terwijl ze de slang (het kwaad) vertrapt. Dit beeld is gestolen.

Anno 2024 staat dir beeld er.

 Foto: maart 2024

Mariakapel Rolduckerveld
Mariakapel Rolduckerveld
Mariakapel Rolduckerveld
Mariakapel Rolduckerveld
Mariakapel Rolduckerveld
Mariakapel Rolduckerveld
Mariakapel Rolduckerveld