HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Rochuskapel Klein Haasdal

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Klein Haasdal
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Klein Haasdal 3
Postcode: 6333 AG
 
Huidig gebruik: Wegkapel

 Foto: juni 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt, vanaf Schimmert gezien, direct aan het begin van Klein Haasdal, tussen de huizenrij.

Type

Kleine, bakstenen wegkapel.

Bouwgeschiedenis

 Foto: juni 2006

De kapel stond oorspronkelijk aan de Bekerbaan, waar ze in 1893 werd gebouwd. In 1934 werd ze verplaatst naar de huidige locatie in de tuin van Sjo Goossens, die de grond gratis ter beschikking stelde. De kosten van de verhuizing, 100 gulden, werd bijeengebracht door de Jonkheid van Klein Haasdal. In 1976 werd de kapel opgeknapt. De kapel was gewijd aan St. Rochus, o.a. patroon van de pelgrims maar ook van de wevers.

De heer Odekerken meldt dat hij in de periode 1685-1697 onder de Hoofdbank Klimmen een vermelding tegenkwam van een St. Rochus capelke. Bovendien waren er toentertijd verschillende wevers in Schimmert dus wellicht is de eerste kapel ooit door hen gesticht.

Exterieur

 Foto: juni 2006

De kapel heeft een spitsbogige toegang en aan beide zijden een spitsboogvenster. Ingang en ramen worden geaccentueerd met mergelstenen. Verder zijn er twee horizontale speklagen aangebracht in de voorgevel. Op de verhoogde voorgevel staat een kruis. In de voorgevel is een siersteen met jaartal aangebracht. De kapel heeft een met leien gedekt zadeldak.

Interieur

Foto: juni 2006

Foto: Leo Van Loo, mei 2018

Op een altaar in de ronde absis van de kapel staat een beeld van St. Rochus in een gotische nis. De vensters bevatten elk een glas-in-loodraam met een afbeelding uit het leven van St. Rochus. Tussen 2006 en 2018 is het interieur aangepast (zie foto's).

 

Rochuskapel Klein Haasdal
Rochuskapel Klein Haasdal
Rochuskapel Klein Haasdal
Rochuskapel Klein Haasdal
Rochuskapel Klein Haasdal
Rochuskapel Klein Haasdal